Treballadores i treballadors a l’oblit

0
1199

Manifest de la plantilla del Càtering Vilanova, l’empresa encarregada de gestionar el menjador escolar de diversos centres de l’Empordà


La pandèmia mundial que estem vivim ha afectat molts col·lectius, i un dels afectats és el dels menjadors escolars del qual formem part. Aquest document vol posar de manifest la situació en què ens trobem part de la plantilla de Càtering Vilanova: CEIP Guillem de Montgrí (Torroella de Montgrí), Rodonell (Corçà), La Branca (Albons), Forallac (Vulpellac), Joan de Margarit (La Bisbal), Portitxol (Estartit), Mare de Déu del Mont (Vilafant), Rajaret (Bellcaire d’Empordà), Pedra Dreta (Sant Sadurní de l’Heura), Francesc Cambó i Batlle (Verges), Mas Clarà (La Bisbal), Pedra Blanca (La Pera), Barceló i Matas (Palafrugell) a banda d’altres centres, on hi ha alguns dels seus treballadors que també s’adhereixen al manifest tot i que no tot l’equip hi està d’acord i per això no citem els centres.

Càtering Vilanova és l’empresa encarregada de gestionar el menjador d’aquestes escoles, subcontractada pel Consell Comarcal; evidentment, també afectada per un ERTO, com moltes altres empreses.

El cas és que ens agradaria transmetre com ens sentim en el vessant laboral, ja que tot aquest temps ens hem sentit desemparats, oblidats i invisibles en l’àmbit legal.

Des que desgraciadament es va activar l’estat d’alarma, pràcticament no hem rebut resposta per part de l’empresa (el dia 27/03/20 vam rebre, via WhatsApp, una notificació que havíem de retornar signada on ens comunicaven l’extinció del contracte laboral per força major, el dia 22/04/20; un missatge via WhatsApp on se’ns explicava com entrar al SEPE i on se’ns desitjava salut i salutacions), tenint en compte aquest moment d’incertesa que vivim tots els treballadors i treballadores d’aquest país, esperàvem una explicació de què seria de nosaltres i com serien gestionades les nostres nòmines.

Al cap dels dies, vam començar a veure diferents notícies dels mitjans de comunicació en referència a les irregularitats del Càtering Vilanova i Serhs Food i ens va crear molt d’alarmisme. El fet de seguir sense rebre resposta per part del Càtering Vilanova les nostres preocupacions i desinformació anaven augmentant, fins al punt que ens hem vist obligats a informar-nos sobre els nostres drets a través de sindicats i administracions, ja que creiem que s’estan vulnerant. A hores d’ara l’empresa segueix inexistent per tal d’aclarir-nos un munt de dubtes i preocupacions originats a conseqüència de la Covid-19.

Finalment, el dia 06/05/20, després de 54 dies d’haver tancat les escoles, Càtering Vilanova ens fa arribar via WhatsApp un comunicat, en el qual ens informa com podem entrar a la pàgina web del SEPE per comprovar l’estat del nostre expedient.

Dit això, ens agradaria donar fe que:

– Ens trobem desinformats davant de qualsevol gestió de l’empresa cap als treballadors i treballadores. (No sabem res dels passos que han seguit amb els nostres expedients, ja que molts d’ells són erronis i no ens quadren els números de cap de les maneres.) No tenim a qui dirigir-nos per solucionar aquest tema, fet que provoca molta angoixa i inestabilitat emocional.

– No tenim les nòmines que fa temps (des de l’inici de curs) que algunes treballadores demanem per tal de fer qualsevol gestió al banc o bé altres tràmits, com inscriure’s a cursos subvencionats o demanar ajuts d’habitatge… No rebem resposta de l’empresa. Ja sigui per via correu electrònic dirigit al departament d’RH, o bé via telèfon o per WhatsApp, i sense èxit cap d’aquestes vies.

– No sabem res de l’empresa en referència al complement salarial del 30% per tal de poder completar el 100% del sou, ja que treballem molt poques hores i l’expedient de regulació temporal cobreix el 70% del sou. Entenem que l’empresa pot demanar aquest ajut i ni s’ha pronunciat donant resposta a l’Administració ni ha demanat aquest ajut del complement salarial, deixant encara més desfavorits els treballadors i treballadores, engreixant aquesta situació de vulnerabilitat i precarietat laboral.

– L’angoixa que ens provoca estar desinformats i no rebre cap resposta de ningú per part de l’empresa, que deixa a l’oblit els seus treballadors i treballadores que considerem que som la part més important d’una empresa. Si més no, el motor.

– Tampoc tenim una explicació del motiu pel qual alguns treballadors i treballadores no tenen l’ERTO acceptat, i no cobraran la prestació fins al dia 10 de Juny. Tenim resposta de l’INEM i ens comenten que s’han passat malament les dades i que l’expedient es mecanitzarà el mes següent, així doncs, un mes més sense poder fer front a les despeses ni cobrir les necessitats bàsiques. Aquesta situació ve donada des del mes de març. Tampoc podem demanar explicacions a l’empresa, ja que no responen; un cop més, perjudicat el treballador/a.

Un cop exposat el nostre cas, volem esmentar que Càtering Vilanova consta amb una plantilla de més de 250 treballadors i treballadores, que seguim fent front a les nostres factures, fills i filles, hipoteques, menjar… No ens queda altra manera de fer-vos arribar les nostres inquietuds, queixes i injustícies. Després d’haver parlat amb l’Administració, en aquest cas el Consell Comarcal del Baix Empordà, l’Oficina de Treball de la Bisbal d’Empordà, la direcció del centre de l’escola on treballem, els sindicats, companys i companyes afectades pel mateix motiu, gestors, advocats… després d’haver esgotat tots els nostres recursos, seguim aquí dempeus, demanant ajuda i que algú ens solucioni els nostres dubtes. Que algú ens escolti.

I seguim dempeus i ferms per seguir lluitant pels que ens pertoca, pels nostres drets, i sobretot seguim lluitant perquè creiem que no ens mereixem aquest tracte com a treballadors i treballadores.

Per això, demanem que es faci difusió del nostre cas per tal que els nostres drets no siguin vulnerats i exigim a Càtering Vilanova que atengui els seus treballadors i treballadores, faci arribar les nòmines i els certificats d’empresa, i regularitzi les nòmines errònies de mesos anteriors. Però sobretot els exigim el mateix que se’ns ha exigit a nosaltres des del dia que vam començar a treballar en aquesta empresa: professionalitat per davant de tot.

Continuarem lluitant.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li