Torna el debat sobre com preservar el fons marí i no perjudicar l’activitat econòmica

0
920

La Generalitat organitza una trobada amb alcaldes, empresaris i tècnics per reprendre la redacció del PRUG


Primera reunió per començar de zero o gairebé de zero un Pla Rector d’Ús i Gestió del Parc Natural del Cap de Creus (PRUG) en l’àmbit marí. Després del rebuig al document del 2014 per part d’alcaldes de la zona i empresaris turístics, el Departament de Territori i Sostenibilitat va iniciar dijous passat a Roses un procés de participació per a la redacció del nou PRUG. A la sala de plens de l’Ajuntament hi havia una vintena de persones, entre alcaldes, representants del sector nàutic, de la Generalitat i del Parc Natural del Cap de Creus. Aquesta va ser la primera reunió amb els afectats. La pròxima està prevista per al 15 de juny a Cadaqués.

La voluntat és que el document que ha de regular les activitats a l’àmbit marí del parc estigui enllestit l’any vinent.Com a rerefons hi ha les 400 al·legacions al document de fa tres anys i la seva aturada després del període d’exposició pública. L’objectiu, però, no ha canviat. Es tracta de preservar el parc natural i en concret, el fons marí.

EL FONDEIG. Una de les mesures més polèmiques que preveia l’anterior document era la prohibició de fondejar lliurement a les cales protegides de l’espai natural i l’obligació d’amarrar en una de les més de 200 boies de pagament. De la regulació del fondeig se’n va parlar durant la reunió i molts van preguntar si hi ha estudis que avalin que l’alta concentració d’embarcacions durant l’estiu afecta el fons marí.

GENERALITAT. El responsable de planificació del Departament de Territori, Francesc Diego, va explicar que un cop acabi la ronda de reunions s’elaborarà un primer document, que es tornarà a sotmetre a debat amb l’objectiu d’elaborar el Pla Rector final en base a les aportacions fetes al territori.

Francesc Diego va remarcar: “La primera cosa que hem dit és que regularem o prendrem mesures allà on hi hagi problemes de conservació.” En aquest sentit, va dir que si realment les dades científiques demostren que una comunitat de posidònia o de corall no tenen problemes, “no farem normes gratuïtes”. Amb tot, Diego va admetre que hi ha espècies com el corall i algunes comunitats d’espècies que viuen dins la posidònia que “estan patint molt”. Va explicar: “És un espai molt utilitzat i on poden haver-hi pressions però també és cert que en aquest procés acabarem d’aclarir al detall on són els problemes de conservació i què cal fer.”

ELS AFECTATS. El president de l’estació nàutica Roses-Cap de Creus, Miquel Gotanegra, va explicar que més del 50% del terme municipal de Roses forma part del parc. En aquest sentit va dir que “som els primers interessats en que aquesta joia que tenim es conservi”. Tot i això, va remarcar que gran part de la zona viu del turisme i va apostar per un PRUG “on es preservi el territori però que sigui compatible amb l’activitat econòmica”. La propietària d’una empresa nàutica de Cadaqués, Montserrat Salart va dir que desitgen preservar el paratge però que no volen “prohibicions”.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li