Tomates per gestionar el temps

0
865

Moltes vegades afirmem: “no tinc temps!” Ens hem posat a pensar si podem gestionar el nostre temps d’una altra manera? Realment fem una bona gestió i planificació del nostre temps professional i personal? Malgrat que no podem oblidar que la gestió estratègica del temps ha de ser una millora contínua i que cal tenir present que el temps mai s’acaba de gestionar a la perfecció és totalment recomanable establir una estratègia i utilitzar eines per planificar i treure el màxim profit del temps.

Tal com comentava el mes passat, moltes vegades rellegeixo La gestió del temps d’Iñaqui Bustínduy. Un petit manual en el qual vaig redescobrir les característiques que té el temps, unes característiques que tot i que són obvies cal reflexionar-hi. Segons Gustínduy, el temps té uns fets diferencials de la resta de recursos que tenim al nostre abast: equitat, ja que és l’únic recurs perfectament socialitzat; amb independència de la condició, tothom disposa de 24h al dia. És gratuït, no té cost i cada dia en podem disposar(fins i tot encara que no vulguem) i, en tercer i últim lloc, la inelasticitat, el temps no és acumulable, ni estalviable, ni presentable, ni substituïble, ni tan sols recuperable. Sí que és, però, invertible o bé malgastable.

Ara fa dos anys vaig descobrir la la tècnica Pomodoro una eina que serveix per administrar el temps desenvolupada per Francesco Cirillo a finals dels anys 1980. Com a curiositat cal dir que aquesta tècnica fa servir un rellotge per dividir el temps dedicat a un treball en intervals de 25 minuts –anomenats pomodoros– separats per pauses. El mètode és fonamenta en la idea que les pauses freqüents poden millorar l’agilitat mental, i intenta oferir una resposta eficaç enfront del temps, en lloc de l’estat d’ansietat que sol provocar l’“esdevenir” del temps, en aquest sentit són fonamentals les etapes de planejament, anotació, registre, procés i visualització.

En el planejament, cada una de les tasques són prioritzades en una llista “Per fer avui”. Això permet a la persona que fa servir aquesta metodologia estimar l’esforç que cada tasca pot requerir. Quan es completen els pomodoros (pel que fa a la tècnica, pomodoro, significa un període indivisible de temps, usualment de 25 minuts), aquests es registren, donant un sentiment d’èxit i, alhora, dades base per a una posterior autoobservació i millora. Un objectiu essencial de la tècnica és eliminar les interrupcions internes i externes. Això es fa registrant i posposant-les sempre que sigui possible.

Hi ha cinc passos bàsics per implementar la tècnica: En primer lloc, cal decidir la tasca a realitzar i acte seguit posar el pomodoro (el rellotge o cronòmetre) a 25 minuts. En tercer lloc, cal treballar la tasca fins que el rellotge soni i anotar una X un cop finalitzada; en quart lloc, prendre’s un pausa breu (5 minuts) i per cinquè i últim pas, cada quatre pomodoros realitzar una pausa més llarga (15-20 minuts).

Avui dimarts molta gent reprenem la tasca professional i com és habitual després de les vacances o d’un pont llarg amb la tornada a la feina ens toca reestructurar-nos per tornar als nostres horaris habituals de feina i descans, per tant és un bon moment per plantejar-nos com aprofitar el temps professional però també el temps de lleure i personal. El temps, aquest bé tan preuat que ara valorarem encara més. La tècnica del pomodoro unit a la lectura i adaptació de Productivitat personal en una setmanade Jerónimo Sánchez pots desenvolupar els hàbits productius clau, des de la recopilació d’idees fins a la revisió de les teves metes, passant per l’organització de tasques i material de referència, la planificació de projectes i l’ús de mapes mentals per desenvolupar la teva creativitat un molt bon manual per completar la tècnica del pomodoro.

Si amb els llibres Productivitat personal en una setmana de Jerónimo Sánchez i La gestió del temps d’Iñaqui Bustínduy vaig trobar un sistema que em permet aconseguir les meves metes professionals i personals i realment han fet millorar la meva forma de treballar, augmentar el grau de control sobre els projectes que desenvolupo i examinar els procediments per orientar-los cap a l’objectiu i/o objectius que tenia fixats la tècnica del pomodoro m’ha donat una eina que et permet gestionar el dia a dia d’una forma eficient.

Donem per fet que tothom desitja tenir més temps lliure, però segons els psicòlegs no és cert: resulta que només qui treballa massa aspira a tenir temps per descansar. Carpe diem és una expressió provinent del llatí que significa “aprofita el dia” es pot traduir com “aprofita el moment” o “viu el moment”, és a dir, aprofita l’oportunitat i no esperis a demà, perquè pot passar que demà l’oportunitat ja no existeixi. Pomodoro ergo carpe diem.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li