“Tinc moltes ganes de tornar

0
824

En què ha consistit la seva estada a Brussel·les?
La LFP, que ha creat un Departament d’Integritat per enfrontar-se a l’arranjament il·legal de partits, es va posar en contacte amb mi quan vaig acabar la carrera de Criminologia per treballar amb ells. Em van dir que per ampliar la meva formació, per poder aprendre dels millors, havia d’anar a Brussel·les, que és on està FederBet, l’empresa que controla l’arranjament il·legal de partits a nivell mundial. Hi he estat dos mesos i ha estat una experiència molt maca. M’he trobat més casos dels que m’hauria imaginat, entre 10 i 15 a la setmana, el que equival a una mitjana de 500 anuals. No m’esperava que hi hagués tant arranjament il·legal de partits. Ho fa la màfia per blanquejar diners, ja que amb poca inversió (potser uns 60.000 euros) poden blanquejar milions d’euros. FederBet col·labora amb més de 50 cases d’apostes, les més importants, i estan enfadades perquè poden perdre molts diners. En l’àmbit europeu, el Parlament vol acabar amb el blanqueig de diners, i per això el 2010 va crear FederBet. La LFP em va enviar allà per aprendre, veure com ho fan, quines eines tenen, com ho preveuen i com intervenen un cop ha passat, per després tornar aquí i fer-ho amb la lliga espanyola.

És a dir, que ara la intenció és crear un FederBet en l’àmbit estatal.
Exacte. Ara la LFP paga a FederBet perquè controli els partits de la Lliga, però la intenció és no dependre d’ells, sinó crear el teu propi mecanisme de defensa, un Departament d’Integritat competent per detectar els casos a Espanya.

Entre aquests 500 casos anuals, n’hi ha algun de la lliga espanyola?
És el primer any en què no se n’ha trobat cap. No sé si ha influït la creació d’aquest organisme, ja que vam parlar amb tots els clubs per explicar-los que treballem en la posada en marxa d’una normativa per quan comenci la temporada, per assegurar que hi hagi un càstig a mida per a la gent que juga amb els sentiments de moltes persones. No és només que estafin diners, sinó que juguen amb els somnis de milions d’aficionats. A Espanya, tothom és aficionat al futbol i seguidor d’algun equip, i saber abans d’un partit que està arranjat, i que el que veuràs és teatre i no futbol, és molt trist.

Com es detecta si un partit s’ha arranjat de forma il·legal?
Treballem sempre mitjançant les cases d’apostes, col·laborem amb elles. Detectem si hi ha una suma de diners molt elevada, un canvi radical a les apostes. Al principi, dubtava una mica, però tots els partits que el meu cap (o mestre) em deia que estaven arranjats il·legalment, em deia el resultat i després ho encertava. A dia d’avui, tenim la seguretat al 100%. Les alarmes salten mitjançant les apostes. Veiem quin moviment de diners hi ha i el temps. Potser veus que s’ha apostat un milió d’euros en menys de 10 minuts, a diferents punts del país però de forma coordinada.

Ha acabat la formació? O ha de tornar a Brussel·les?
Ja ha acabat. Vaig estar mes i mig a Brussel·les, i com que van veure que se’m donava bé detectar-ho, em van portar al departament de risc de SKS365, una de les cases d’apostes més importants d’Europa, per parlar directament amb les persones que creen les quotes. Estaven molt contents amb mi, i vaig tornar durant el mundial, per controlar la fase de grups. Poder treballar per a una empresa tan important ha estat una experiència màgica.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li