Teixint projectes

0
918

Aquest proper 2017 m’aventuro a una nova iniciativa que consisteix a  descriure  tots aquells elements que crec que tot gestor de projectes, ja sigui culturals, empresarials o polĂ­tics, hauria de tenir present a l’hora d’engegar-ne un. Segurament, sĂłn  factors i components obvis i evidents perĂČ que de ben segur que –pel sol fet de ser-ho– se’ns passen per alt, tant Ă©s aixĂ­ que jo n’he fet un guiĂł que he imprĂšs i penjat al meu suro per tenir-ho sempre present.

Aquest projecte l’anirĂ© component i confeccionant en cada una de les 12 columnes que escriure al llarg dels 12 propers mesos en aquest setmanari de forma que el lector podrĂ  anar seguint el fil conductor dels components i factors per dur a terme un projecte d’una manera organitzada i coordinada. Tot i aixĂČ la meva intenciĂł Ă©s que cada un dels articles pugui ser llegit de forma independent a la resta.

Teixir un projecte Ă©s, tal com defineix el diccionari, “fer i/o realitzar treball anĂ leg entrellaçant fils o les bagues formades amb un sol fil, especialment entrellaçant fils pertanyents a dues sĂšries, els de l’una (ordit) perpendiculars als de l’altra (trama) al llarg d’aquests dotze mesos pretenc donar el patrĂł i fins i tot alguna eina per a portar a bon port un projecte ja sigui professional o personal; ja sigui vinculat a la cultura o  a l’empresa o fins i tot polĂ­tic i personal.”

Aquest teixit tindrĂ  tres cossos diferenciats: un primer, introductori, on s’analitzarĂ  el mĂłn en quĂš ens ha tocat viure i els fets que condicionen qualsevol projecte –crec que tots tenim clar que no Ă©s el mateix iniciar un projecte ara que fa 10 anys i molt menys iniciar-lo ara que fa 20 anys. Malgrat tot, el cos central del teixit estarĂ  format per vuit elements que si bĂ© s’han modificat lleugerament els darrers anys en escĂšnica sĂłn, al meu entendre, els bĂ sics i primordials per l’ùxit tant ara com fa 40 anys. El tercer cos el vull dedicar a la reflexiĂł i a la consideraciĂł de les motivacions que crec que han de portar intrĂ­nsecament els projectes, Ă©s a dir aquells valors que mai no podem deixar de banda i que cal incorporar-los sempre.

Aquesta feina Ă©s un continu de teixir i desteixir. En sentit figurat, teixir tambĂ© vol dir treballar i esforçar-se d’una manera inĂștil. És per aquest motiu pel qual voldria que la meva reorganitzaciĂł interna, personalment i professional, fos Ăștil per als altres, Ă©s  a dir que el meu mĂštode (que realment no sĂ© si en tinc l’exclusivitat) –o al menys el mĂštode que jo utilitzo per iniciar tots i cada un dels projectes propis, perĂČ tambĂ© d’aquells que organitzo per a clients i/o col·laboro de forma directa– pugui ser Ăștil o de referĂšncia per a aquelles persones que vol encaminar-se a la dura tasca de teixir un projecte.

Som a desembre, a punt de començar el 2017. Ara vĂ©nen i vindran els dies de bons propĂČsits i acabem i començàrem l’any amb ganes, il·lusiĂł i amb l’esperança que aquest 2017 serĂ  l’any de les solucions als nostres mals personals, perĂČ tambĂ© –i espero que per molts tambĂ© ho sigui– amb l’esperança d’una millora social i econĂČmica.  És temps de pensar, Ă©s temps de desafiar convencionalismes, Ă©s temps de connectar amb els altres i compartir,  Ă©s temps de treballar de forma creativa, Ă©s temps de col·laborar, Ă©s temps de comprendre emocions i necessitats per transformar-les en creacions, Ă©s temps per fer allĂČ que ens agrada, en definitiva Ă©s temps d’il·lusions i de compartir les nostres experiĂšncies i inquietuds Ă©s per aixĂČ que finalitzo l’any Teixint projectes.

Ara bĂ©, perquĂš l’any 2017 sigui l’any de les solucions cal trencar amb les creences. Les creences moltes vegades actuen com a barrera per emprendre accions innovadores, Xavier Guix al seu llibre Si no ho crec, no ho veig ens diu: “Si no som capaços d’imaginar-nos-ho no serem mai capaços de fer-ho, Ă©s mĂ©s, ni ho intentem perquĂš fracassarem” cal doncs canviar creences quan sigui necessari.

Arriba Nadal i malgrat que sembla que estigui de moda criticar aquestes festes personalment, a mi, cada any m’agraden mĂ©s “els nadals”, serveixi aquest article inicial de presentaciĂł per desitjar molt bones festes a tots el meus lectors i lectores i espero que tinguin uns “bons nadals” i una millor entrada d’any.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li