Tastar l’ofici de la pedra seca

0
2255

Els alumnes de la UEC del Castell de Sant Ferran de Figueres fan una introducció a aquesta tècnica de construcció tradicional


 

L ’Alt Empordà és un territori amb un important llegat de pedra seca, que s’ha convertit en un element vertebrador del paisatge de la comarca, en què destaquen especialment les zones de la Garriga d’Empordà, el cap de Creus i l’Albera. La majoria de les barraques i construccions de pedra seca que es poden observar avui dia a la comarca van lligades a l’expansió agrícola que es va produir, especialment de la vinya, entre el segle XVII i XIX.

Per preservar aquest llegat, el novembre del 2014 el Consell Comarcal de l’Alt Empordà va aprovar l’expedient per a la declaració de bé cultural d’interès local per a 97 barraques de pedra seca situades als termes municipals d’Avinyonet de Puigventós (14), Biure (11), Llers (46), Pont de Molins (4) i Vilanant (22). No obstant això, el patrimoni de pedra seca és molt més ampli. Cal destacar el treball de preservació i documentació que s’està realitzant des de la Wikipedra, un espai 2.0 sobre les barraques, cabanes i orris de pedra seca de Catalunya. Aquest projecte es desenvolupa des de l’Observatori del Paisatge.

També, durant aquest any, i amb l’impuls d’Adrinoc, l’Associació per al Desenvolupament Rural integral de la Zona Nord-Oriental de Catalunya, s’ha creat una aplicació mòbil que permet descobrir, catalogar, documentar i preservar tots els elements de pedra seca de la comarca.

Una altra acció és la que s’ha dut a terme aquest mes d’octubre, a partir d’un acord de col·laboració entre l’Associació per a la Formació Professional a l’Alt Empordà i Adrinoc, que ha permès que els alumnes de la Unitat d’Escolarització Compartida d’Oficis del Castell de Sant Ferran de Figueres s’hagin pogut introduir en el coneixement de les tècniques constructives de la pedra seca.


Durant quatre jornades, els formadors Modest Soy i Xavier Laporta, de l’Associació Prat Comú, han ensenyat a aquests joves d’entre 14 i 16 anys, amb necessitats especials, la teoria i la pràctica d’aquest tipus de construcció tradicional tant present a la comarca.

Des de l’any 2016, i en el marc del projecte Col·labora x Paisatge. Desenvolupament rural a través del paisatge i la col·laboració ciutadana (construccions de pedra seca), Adrinoc impulsa i facilita el desenvolupament d’eines i mitjans per a la creació de desenvolupament rural a través dels diferents elements que configuren el paisatge. Al llarg d’aquest 2017, des d’aquest projecte, s’estan duent a terme accions com ara l’elaboració d’un inventari de coneixedors i professionals d’aquesta tècnica constructiva, una publicació relacionada amb les bones pràctiques de la pedra en sec, un projecte pedagògic i diferents jornades formatives, entre d’altres. El cap de setmana passat, justament, Adrinoc va presentar el projecte a la IX Trobada d’Estudis per a la preservació del patrimoni de la pedra seca als països catalans, que va tenir lloc a les Valls del Montcau.

La propera activitat d’Adrinoc, dissabte, 4 de novembre, de 2/4 de 10 del matí a 2 del migdia, al Centre Recreatiu de Llers, serà la jornada formativa gratuïta Construcció i recuperació de feixes i parets de pedra seca a la Garriga d’Empordà.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li