Tapis uneix esport i patrimoni natural

0
1946

Can Mach impulsa el projecte Olla de Tapis, una mitja maratĂł que ja ha rebut els elogis dels corredors locals


Esport i patrimoni. Aquests sĂłn els dos conceptes fonamentals que edifiquen la feina de l’allotjament Can Mach, de Tapis, nucli de poblaciĂł de Maçanet de Cabrenys, a l’hora d’impulsar el projecte Olla de Tapis. De fet, ja fa temps que l’establiment vetlla per recuperar antics camins de la contrada, una tasca que ara adquireix mĂ©s transcendĂšncia tenint en compte que durant els darrers mesos s’han anat habilitant corriols i itineraris.

AixĂ­, i a travĂ©s dels clients habituals del restaurant, la majoria senderistes o corredors de muntanya, s’han creat diversos recorreguts que complementen el que ja es va rehabilitar el passat mes de juny —tĂ© el seu origen el 2017—, un repte trail del Doctor Soler que consta de 6,5 quilĂČmetres de distĂ ncia.

La prova mĂ©s factible, dirigida en aquest cas a caminadors, Ă©s l’anomenada «Font Fresca», un camĂ­ d’1,5 quilĂČmetres destinat a passejar. Aquesta proposta comparteix protagonisme amb la Ronda, de 4 quilĂČmetres i que ressegueix gorgues naturals; l’Instawalk, on cada recorregut tĂ© diferents punts marcats per fer a la carta amb l’objectiu de fer fotografies de l’entorn, i la joia de la corona, la novetat: l’Olla de Tapis, una mitja maratĂł —21,4 quilĂČmetres— pensada per fer corrent. Aviat, la llista d’opcions s’ampliarĂ  amb un parell d’alternatives mĂ©s: la Nocturna, una prova de 8 quilĂČmetres per fer amb frontal, i el TupĂ­, un itinerari de 10 quilĂČmetres batejat amb el nom que rep una olla petita en la parla de Tapis.

MĂ©s enllĂ  de l’activitat esportiva implĂ­cita, des de l’organitzaciĂł tambĂ© s’ha treballat perquĂš la recuperaciĂł d’itineraris permeti donar un impuls patrimonial a l’entorn. AixĂ­ doncs, s’ha treballat a travĂ©s de la memĂČria oral de la gent gran per tal de recuperar antics recorreguts del petit nucli poblacional, la qual cosa ha significat la recuperaciĂł dels accessos a espais com la Font d’en MartĂ­ o la Font del Mestre.

L’OLLA DE TAPIS. El recorregut que ha suposat fins ara mĂ©s feina a l’hora de recuperar-lo ha estat l’Olla de Tapis, la proposta estrella dirigida als esportistes de trail. L’itinerari, que ressegueix les muntanyes que abracen la poblaciĂł, esdevĂ© una ruta exigent, amb pujades notĂČries i un desnivell pronunciat. MĂ©s enllĂ  del seu atractiu esportiu, la mitja maratĂł tambĂ© brinda altres punts forts destacables, com ara la flora —presĂšncia d’eucaliptus o grĂšvols— la fauna —es poden observar isards, cĂ©rvols o Ă guiles daurades— o patrimonials —amb el menhir del Coll de la Dona Morta com a un dels exemples—.

Tots aquests valors afegits ja han estat comprovats de ben a prop per corredors locals com Samuel DĂĄvila, Isaac HernĂĄndez, Aina CusĂ­, Montse Rivera, Mariano Atienza, Enric Graboleda, Miki PagĂšs, VĂ­ctor Puig o Jordi Batlle.

El corredor Samuel DĂĄvila, realitzant el recorregut

DĂĄvila, veneçolĂ  establert a Figueres, apunta que el circuit, «divertit», es caracteritza per la combinaciĂł de «zones on es pot cĂłrrer amb altres quilĂČmetres mĂ©s tĂšcnics». «El mĂ©s bonic de la carrera Ă©s quan s’arriba a Puig FalcĂł, al quilĂČmetre 15, un lloc Ășnic amb una vista cap a altres muntanyes de 360 graus», afegeix.

D’altra banda, la llançanenca CusĂ­, que diumenge va fer l’Olla de Tapis, ressalta la «varietat» del traçat, que tambĂ© valora com a «molt rĂ pid». «Penso que Ă©s una molt bona zona d’entrenament, i a part d’aixĂČ Ă©s un lloc molt bonic de veure. El fet que estigui marcat sense que aixĂČ malmeti la naturalesa demostra que s’ha fet una gran feina, tant per corredors, caminadors o famĂ­lies en general que vulguin passar-hi un cap de setmana», afegeix la corredora empordanesa, que en l’àmbit personal es mantĂ© a l’expectativa de l’evoluciĂł de la Covid-19 per establir el calendari de competiciĂł.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li