Tanquen el refugi de Castelló i l’Ajuntament es planteja si construir o no la nova gossera

0
1063

De moment han signat un conveni amb el Consell Comarcal perquè gestioni el servei de manera temporal


El ple de Castelló d’Empúries ha aprovat la signatura d’un conveni amb el Consell Comarcal de l’Alt Empordà perquè assumeixi el servei de protecció i benestar d’animals de companyia. El regidor de Medi Ambient, Joan Basí, argumenta que han considerat que és la fórmula més efectiva de gestionar una competència que és municipal i que fins ara estava cedida a l’associació ProGat i Gos Ampuria a través d’un conveni.

El canvi està provocat perquè l’entitat tenia un refugi al camí vell de Roses, entre el Butterfly Park i el càmping Mas Nou, però el passat 20 de gener el van tancar. La polèmica no és nova, i rau en el fet que la protectora no tenia la llicència urbanística necessària, ni se li podia tramitar, perquè els terrenys on està ubicada són (des del 2014, quan es va aprovar el nou POUM) zona perifèrica de protecció i connexió entre el Cortalet i els Estanys de Palau; és a dir, que estan considerats corredor biològic i el Parc Nacional dels Aiguamolls de l’Empordà no hi autoritza l’activitat de ProGat.

Això generava molta inseguretat a l’associació, i de fet va ser un dels motius que va impulsar l’Ajuntament a projectar una nova gossera municipal. El ple del maig del 2020 ja va aprovar una modificació puntual del planejament municipal perquè uns terrenys molt propers al polígon industrial el Pla, fins aleshores qualificats de sòl no urbanitzable agrícola, passessin a ser sòl d’equipaments. I malgrat que el projecte encara no estava redactat, ja se sabia que la gossera costaria uns 200.000 euros.

Ara, però, l’Ajuntament dubta si construir o no l’equipament. Durant el ple, Basí va dir que la qüestió «encara està sobre la taula», que mai han descartat cap opció, i que encara estan dins del termini per decidir si s’afegiran o no a la nova gossera comarcal. Tot i així, el regidor sí que va admetre que «si un dels arguments era que ProGat la pogués gestionar [la gossera municipal], ells es van desmarcar d’aquesta possibilitat i ens van dir que no hi tenien cap interès. Llavors no descarto cap possibilitat, però segurament la del Consell Comarcal guanya una mica més de sentit o d’eficiència».

Des de ProGat acusen l’Ajuntament d’haver-los «negat la legalització» del refugi. «L’única solució després de l’última reunió era la de reubicar la localització i passar a ser propietat de l’Ajuntament, amb la intenció de convertir l’associació en gossera municipal. Després d’una gran tasca de 20 anys a càrrec de ProGat i Gos, i gràcies a les ajudes dels voluntaris, socis i amants dels animals, no podíem permetre aquest final», diuen a través d’un comunicat.

A més, han rebut el suport públic de 44 entitats animalistes d’arreu de Catalunya, que han emès un comunicat conjunt demanant a l’Ajuntament que no porti els animals a la gossera de Figueres (és qui gestiona el servei per delegació del Consell Comarcal), i que «sigui valent» i reprengui el projecte municipal. En els propers dies el Consistori té previst convocar diverses reunions per tractar la situació.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li