Tàndem artístic i personal Dalí-Pitxot

0
754

La Fundació Gala-Salvador Dalí ha inaugurat una nova exposició temporal al Castell de Púbol que porta per nom ‘Entorn a l’escenari’ i que està dedicada a Antoni Pitxot.
La mostra, que es podrà veure fins al proper 2015 repassa el procés creatiu de l’artista i l’estreta relació que va mantenir amb Salvador Dalí. En aquesta ocasió, la Fundació ha volgut recrear fragments del taller de Pitxot i compta amb fotografies i catorze pintures inèdites que mai abans havien sortit del taller de l’artista. Tot i això, la peça principal és una escultura del 1975 – un maniquí fet de pedres, llicorelles i rajoles de 180 x 60 x 60 cm.- que porta per nom ‘Mnemòsine’, memòria, i ret homenatge al record que té Pitxot de Gala.
Segons explica el protagonista d’aquesta exposició, en una ocasió en què Gala va visitar el seu taller a Cadaqués, va veure aquesta escultura i li va fer un comentari que ha perdurat en el temps. “Em va dir que si mai feia una exposició havia de mostrar el maniquí que tenia allà al taller perquè així la gent podria entendre la meva pintura”, va assegurar.

escultura mai exposada. Cal assenyalar que aquesta escultura mai no ha sortit del taller de l’artista. És la primera vegada que s’exposa públicament. Com a colofó de l’exposició es projecta un audiovisual de 25 minuts sobre Antoni Pitxot, el seu procés creatiu i la relació que va mantenir amb Salvador Dalí, qui el nomenà director del seu museu. “Aquesta exposició és un cúmul de coincidències d’aniversaris. Jo ara he complert 80 anys, en fa 40 que es va crear el Teatre-Museu Dalí de Figueres i 34 que un dissabte d’agost de 1980 la Gala va decidir visitar-me al meu taller que tenia a Cadaqués”, va recordar Antoni Pitxot. L’artista va comentar que durant aquella visita, la musa de Salvador Dalí va explicar-li que estava preocupada perquè havia començat a notar signes de debilitat en l’artista. “Va ser en aquell moment que em va fer el millor elogi que em podia fer: em va dir que fins ara desconfiava de mi però que una vegada més li havia de donar la raó a Dalí perquè s’havia equivocat”, va comentar durant la presentació de la mostra entre somriures.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li