Tanca Canaleta, l’espai que va portar a l’Empordà Mackintosh, Breuer o Coderch

0
5696

La botiga de disseny tanca després de 44 anys per la jubilació dels propietaris, Josep Canaleta i Anna Heras


 

Els amants del disseny han tingut durant molts anys un espai de referència a Figueres en mobiliari i objectes de regal. La botiga Canaleta ha ofert durant més de quatre dècades la possibilitat de gaudir de peces amb valor afegit que entusiasmaven els seus propietaris, el decorador Josep Canaleta i la seva dona, Anna Heras. Ara l’establiment del carrer Moreria número 4 està a punt de tancar les portes per sempre. En Josep i l’Anna es jubilen i darrere la façana marró ataronjat amb detalls de rajoles blanques no hi haurà relleu generacional. De tota manera, el fill de tots dos, en Pep, continuarà vinculat a la marca Canaleta com a artista i dissenyador d’exposicions.

FIGUERES-ESPOLLA-TÒQUIO. En Josep i l’Anna expliquen que “quan vam començar a treballar d’interioristes ens vam adonar que calia estar al dia i tenir a l’abast les peces de mobles i llums per poder instal·lar-les en el lloc adequat a cada moment”. Primer van obrir una botiga de mobiliari al carrer Sant Llàtzer i tres anys més tard, el 1973, es van traslladar al carrer Moreria. Durant molt de temps l’eslògan de la marca va ser “Figueres-Espolla-Tòquio”. L’explicació era, primer, per la botiga de Figueres; segon, perquè a Espolla també hi tenien una exposició de mobiliari i, finalment, perquè a la ciutat japonesa hi van obrir un punt de venda amb peces dissenyades per Pep Canaleta. Durant aquest temps, el matrimoni també va obrir la Galeria Canaleta, un espai per a l’exposició de performances i altres vessants artístics.

A la sala hi havia obra d’artistes contemporanis i d’avantguarda com Vallès, Mariscal, Guerrero, Medina, Ministral, Pujolboira i Marc Fourquet, entre altres. La galeria va funcionar durant 20 anys, entre el 1979 i el 1999.


Els mateixos Canaleta i Heras asseguren que durant els 44 anys a la botiga han ofert al públic peces de disseny que a ells els fascinaven, moltes per la passió que tots dos han tingut pels grans mestres de l’arquitectura moderna. És el cas dels dissenys de Mackintosh, Marcel Breuer, Le Corbusier o Coderch. Amb tot, Canaleta afegeix: “Hem recuperat peces i dissenys que ja no es troben, com productes d’artesania fets a mà (cadires de castanyer o de balca o mantes de llana). Unes peces que no per ser úniques i de disseny han de ser forçosament més cares que les de qualsevol botiga low cost.

FIGUERES. Amb el tancament de Canaleta no només es perd un establiment emblemàtic, Figueres també perd caràcter. Amb això Canaleta és clar: “Actualment queden poques botigues de Figueres, només s’hi instal·len franquícies i amb això es va perdent la personalitat de la ciutat”. El dissenyador conclou: “Figueres s’hauria d’haver redissenyat de cap a peus i haver donat als figuerencs les eines necessàries per poder dur a terme aquestes reformes”.

FINS A PRINCIPIS DE GENER. Durant aquestes festes la botiga del carrer Moreria estarà oberta per atendre els clients de sempre. El tancament és a principis de gener. Fins aleshores, els clients podran gaudir de descomptes del 50% en tots els productes. Després Canaleta abaixarà la persiana, però haurà omplert de disseny moltes llars i espais.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li