Susana Frouchtmann, nou llibre d’investigació històrica

0
1792

L’escriptora i periodista barcelonina, establerta a Figueres des de fa uns anys, investiga de forma apassionada la vida d’Alfonso Laurencic


 

Susana Frouchtmann és empordanesa des de fa cinc o sis anys. Per raons personals va escollir Figueres com a ciutat mitjana, on es pot anar a peu a tot arreu i on es disposa de tots els serveis, i amb facilitat de comunicacions amb el país i l’estranger, per residir-hi. El seu nom porta unes quantes setmanes d’actualitat arran de la publicació del seu darrer llibre, El hombre de las checas.

Nascuda a Barcelona, Frouchtmann és periodista, escriptora, traductora, professora d’escriptura creativa, comissària d’exposicions i assessora en comunicació i gestió cultural, a escala nacional i internacional. Ha col·laborat a La Vanguardia i El Periódico, així com a Catalunya Ràdio i TV3, entre altres mitjans.

Entre altres càrrecs va ser directora dels salons de moda de Fira de Barcelona, adjunta a direcció del Círculo de Lectores i directora de relacions externes i de premsa al Museu Nacional d’Art de Catalunya. Des del 2009 està centrada a escriure i ha publicat tres llibres de divulgació, entre els quals destaca El meu càncer i jo, arran del qual ha desenvolupat una intensa activitat focalitzada en l’ajuda del pacient. El 2014 va publicar la novel·la Estación de Milán i l’any següent va participar en el llibre La pasión de ser mujer, on es recullen 12 biografies de dones que han destacat per la seva personalitat al llarg de la història.

LA INSTITUTRIU DE LA FAMÍLIA. Susana Frouchtmann tenia 8 anys quan va aparèixer a casa de Meri Laurencic per treballar d’institutriu. Aquella silenciosa dona viuria amb la seva família (o hi estaria vinculada) fins a la seva mort, el 1988. Trenta anys després, la periodista ha indagat sobre el marit de Meri, Alfonso Laurencic. El llibre explora la vida de qui ha estat considerat el dissenyador de les cel·les de càstig de dues de les 45 txeques (o sinistres presons on es practicava sistemàticament la tortura), que hi va haver a Barcelona durant la República al marge dels centres penitenciaris convencionals. El volum és, sobretot, la narració d’una investigació per determinar qui era Laurencic, que va ser afusellat pels franquistes després d’un judici sumaríssim, el 9 de juliol del 1939.

Frouchtmann és filla de Raimundo Frouchtmann, nomenat regidor en el primer ajuntament franquista de Barcelona, després de l’acabament de la Guerra Civil, el 1939, en temps de l’alcalde Miquel Mateu. A més, és neta del doctor Manuel Corachán, conseller de Sanitat del govern de Lluís Companys. La recerca sobre Laurencic la va iniciar per la curiosa connexió del personatge amb la seva família.

Es tracta d’un llibre de periodisme d’investigació, però en el qual també s’escolen emocions. Susana Frouchmann descriu apassionadament la seva investigació i va desvelant la seva personalitat a través de les pàgines del llibre. El volum té poc més de 200 pàgines i es complementa amb informació històrica sobre la ubicació de les txeques que es van crear a Barcelona i documentació gràfica sobre el tema i els personatges que en són protagonistes.

De Laurencic se sap que era un iugoslau d’origen austríac, tot i que nascut a França el 1902. De caràcter aventurer, es va allistar al terç estranger de l’exèrcit espanyol, ja que residia al país per la fugida del seu pare després de començar la Primera Guerra Mundial. Pel rastre de la investigació, se sap que va dirigir una orquestra a Berlín i va fer de periodista per un diari alemany. Arran de l’esclat de la Guerra Civil, i establert de nou a Barcelona, treballa d’intèrpret a la Comissaria d’Ordre Públic. Va arribar a ser detingut, per cometre suposades irregularitats a la feina, i fent-se passar per arquitecte va redimir la pena dissenyant dues txeques amb elements de tortura molt innovadors.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li