Sun Village, punt final

0
1117

El TSJC accepta no enderrocar el polèmic edifici de Palau-saverdera però el consistori haurà de pagar 404.000 euros a la veïna que va iniciar el litigi. L’Ajuntament té quatre anys per fer front a la indemnització però abans de dos mesos ha d’abonar 104.213 euros


 

Palau-saverdera ja pot tancar un capítol complicat de la seva història urbanística. Després d’anys d’incertesa i de litigi, el complex anomenat Sun Village no s’haurà d’enderrocar. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha ratificat el pacte entre l’Ajuntament i la veïna que va demandar el consistori per haver donat la llicència d’obres per aixecar l’edifici. Amb l’acord, l’Ajuntament evita executar la sentència d’enderroc però a canvi haurà d’indemnitzar la demandant amb 404.000 euros.

EL PAGAMENT. El tribunal dona un termini de quatre anys a l’Ajuntament per pagar la quantitat a la veïna. La interlocutòria recull que ara el consistori té un termini de dos mesos per fer el primer pagament (104.213 euros). I la resta dels diners s’hauran de tornar en tres terminis, a raó de 100.000 euros anuals. L’equip de govern de Palau-saverdera, encapçalat per Isabel Cortada, es mostra satisfet per haver resolt la situació. En un comunicat penjat al lloc web de l’Ajuntament, es destaca que «en els últims anys s’ha treballat per sanejar les arques municipals i es podrà assumir aquest compromís i els que es derivin de la gestió». El comunicat es fa en nom de l’equip de govern actual i de l’anterior al del juny del 2015, època en què era alcalde Narcís Deusedas. Es considera que els esforços de tots «han donat el seu fruit».

D’ENDERROC A NO ENDERROC. Amb la resoluciĂł feta pĂşblica la setmana passada queda tancat el conflicte. Dotze anys mĂ©s tard, el Tribunal Superior de JustĂ­cia de Catalunya diu que la sentència del 2006 que ordenava enderrocar el complex no es pot executar. S’estima que hi ha «una impossibilitat legal» per fer-ho i, en conseqüència, avala l’acord entre la veĂŻna del Mas Isaac que va engegar el litigi judicial i l’Ajuntament.

El cas es remunta al 2001, quan la dona va portar als tribunals una llicència d’obres que va permetre aixecar una quarantena d’habitatges en uns terrenys qualificats d’ús hoteler. La veïna al·legava que no es complien els usos previstos i que s’excedia l’alçària permesa en 1,20 m. Tot i el litigi, l’any 2003 es va començar a construir el segon grup d’habitatges. A final de 2006, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va denegar la llicència i va ordenar l’enderroc d’aquests habitatges. Els veïns del Sun Village, mentrestant, anunciaven que si la sentència s’executava reclamarien una indemnització al consistori de més de 12 milions d’euros.

Amb tot l’embolic a l’Ajuntament se li va obrir un altre front judicial. I és que per evitar enderrocar el Sun Village, va modificar el Pla general per donar cabuda al complex residencial. Aquest canvi, que Urbanisme va avalar el 2012, canviava la qualificació dels terrenys de sòl hoteler a residencial. Un altre grup de veïns, però, va portar aquest canvi davant del TSJC. Els demandants sostenien que l’Ajuntament havia canviat el planejament amb l’únic objectiu d’evitar l’enderroc, i van demanar a l’alt tribunal català que anul·lés la modificació. El juny del 2017, el TSJC els va donar la raó i, en conseqüència, va tombar la nova qualificació dels terrenys. Ara, la interlocutòria emesa pel TSJC, de facto, resol els dos litigis que hi havia oberts. Per una banda, perquè avala l’acord que l’Ajuntament va subscriure amb la demandant. Però per l’altra, perquè troba una escletxa legal que li evita entrar en col·lisió amb la sentència que va anul·lar la modificació del Pla general. Es considera nul aquest pla, però no la llicència de legalització del Sun Village «perquè ningú ho ha demanat».

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li