
El TSJC accepta no enderrocar el polèmic edifici de Palau-saverdera però el consistori haurà de pagar 404.000 euros a la veïna que va iniciar el litigi. L’Ajuntament té quatre anys per fer front a la indemnització però abans de dos mesos ha d’abonar 104.213 euros
Palau-saverdera ja pot tancar un capĂtol complicat de la seva història urbanĂstica. DesprĂ©s d’anys d’incertesa i de litigi, el complex anomenat Sun Village no s’haurĂ d’enderrocar. El Tribunal Superior de JustĂcia de Catalunya (TSJC) ha ratificat el pacte entre l’Ajuntament i la veĂŻna que va demandar el consistori per haver donat la llicència d’obres per aixecar l’edifici. Amb l’acord, l’Ajuntament evita executar la sentència d’enderroc però a canvi haurĂ d’indemnitzar la demandant amb 404.000 euros.
EL PAGAMENT. El tribunal dona un termini de quatre anys a l’Ajuntament per pagar la quantitat a la veĂŻna. La interlocutòria recull que ara el consistori tĂ© un termini de dos mesos per fer el primer pagament (104.213 euros). I la resta dels diners s’hauran de tornar en tres terminis, a raĂł de 100.000 euros anuals. L’equip de govern de Palau-saverdera, encapçalat per Isabel Cortada, es mostra satisfet per haver resolt la situaciĂł. En un comunicat penjat al lloc web de l’Ajuntament, es destaca que «en els Ăşltims anys s’ha treballat per sanejar les arques municipals i es podrĂ assumir aquest compromĂs i els que es derivin de la gestió». El comunicat es fa en nom de l’equip de govern actual i de l’anterior al del juny del 2015, època en què era alcalde NarcĂs Deusedas. Es considera que els esforços de tots «han donat el seu fruit».
D’ENDERROC A NO ENDERROC. Amb la resoluciĂł feta pĂşblica la setmana passada queda tancat el conflicte. Dotze anys mĂ©s tard, el Tribunal Superior de JustĂcia de Catalunya diu que la sentència del 2006 que ordenava enderrocar el complex no es pot executar. S’estima que hi ha «una impossibilitat legal» per fer-ho i, en conseqüència, avala l’acord entre la veĂŻna del Mas Isaac que va engegar el litigi judicial i l’Ajuntament.
El cas es remunta al 2001, quan la dona va portar als tribunals una llicència d’obres que va permetre aixecar una quarantena d’habitatges en uns terrenys qualificats d’ús hoteler. La veĂŻna al·legava que no es complien els usos previstos i que s’excedia l’alçà ria permesa en 1,20 m. Tot i el litigi, l’any 2003 es va començar a construir el segon grup d’habitatges. A final de 2006, el Tribunal Superior de JustĂcia de Catalunya va denegar la llicència i va ordenar l’enderroc d’aquests habitatges. Els veĂŻns del Sun Village, mentrestant, anunciaven que si la sentència s’executava reclamarien una indemnitzaciĂł al consistori de mĂ©s de 12 milions d’euros.
Amb tot l’embolic a l’Ajuntament se li va obrir un altre front judicial. I és que per evitar enderrocar el Sun Village, va modificar el Pla general per donar cabuda al complex residencial. Aquest canvi, que Urbanisme va avalar el 2012, canviava la qualificació dels terrenys de sòl hoteler a residencial. Un altre grup de veïns, però, va portar aquest canvi davant del TSJC. Els demandants sostenien que l’Ajuntament havia canviat el planejament amb l’únic objectiu d’evitar l’enderroc, i van demanar a l’alt tribunal català que anul·lés la modificació. El juny del 2017, el TSJC els va donar la raó i, en conseqüència, va tombar la nova qualificació dels terrenys. Ara, la interlocutòria emesa pel TSJC, de facto, resol els dos litigis que hi havia oberts. Per una banda, perquè avala l’acord que l’Ajuntament va subscriure amb la demandant. Però per l’altra, perquè troba una escletxa legal que li evita entrar en col·lisió amb la sentència que va anul·lar la modificació del Pla general. Es considera nul aquest pla, però no la llicència de legalització del Sun Village «perquè ningú ho ha demanat».
Leave a Reply