Sostenibilitat cooperativa

0
1438

Creen una associació de propietaris per comprar instal·lacions fotovoltaiques d’una manera més econòmica


 

Aconseguir una sobirania energètica de manera pràcticament gratuïta per mitjà de la cooperació. Aquest és el principal objectiu del projecte Col·lectiu Solar, que porta per lema «Energia neta i gratuïta, independència energètica i sostenibilitat territorial». Es tracta d’una iniciativa impulsada per Revosolar (empresa que busca integrar completament l’energia solar a la societat) que dijous es va presentar a Vilafant, un dels municipis que hi participarà.

El Col·lectiu Solar és una associació lliure de propietaris d’habitatges que vol abaratir grupalment el cost de l’energia solar per al benefici individual de tots els associats. És a dir, que volen fomentar la implantació de l’energia solar a escala local, i fer que sigui econòmicament viable. Per aconseguir-ho, tots els membres de la xarxa compraran les instal·lacions solars en una única comanda, i això els permetrà estalviar entre un 30% i un 40% del que valen. A més, l’agrupació ha negociat un crèdit especial per a energies sostenibles, i les seves quotes seran del mateix import que els propietaris s’estalviaran cada mes en la factura de la llum (perquè es generarà energia pròpia amb els panells fotovoltaics) durant els sis anys següents. I els participants també rebran ajuts, de manera que el sistema els acabarà sortint gratuït.

Per simplificar la gestió del programa s’han creat cinc col·lectius: el Ter-Gavarres, el Girona, el Costa Brava Sud, el Moianès-Gavarres, i el Col·lectiu l’Alt Empordà. Aquest últim inclou els municipis de Vilafant, Figueres, Roses, l’Escala i Torroella de Montgrí, i també els nuclis d’Empuriabrava i l’Estartit. El termini per inscriure-s’hi es va obrir l’1 de desembre i es tancarà el 23 de febrer. Hi ha espai per a un total de 500 propietaris, que podran obtenir fins a un 40% de descompte en la compra de les plaques fotovoltaiques. De moment, però, hi ha 109 inscrits. Els interessats es poden associar a través del web www.collectiu-solar.cat pagant una quota de 25 euros (que servirà per cobrir les despeses de gestió i com a fiança per garantir una participació real en el projecte). A partir del 23 de febrer, els inscrits hauran de dir a l’agrupació la dimensió de les instal·lacions que volen i es posaran en marxa tots els tràmits (també se’ls ofereix una visita prèvia d’un tècnic per assessorar-los). I al cap d’un mes ja tindran el muntatge que hagin demanat. El preu de l’energia (amb instal·lació inclosa) és de 2 €/watt, però amb el descompte serà d’1,2 €/watt.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li