Sortir a explorar l’Alt Empordà i dibuixar els resultats

0
1796

Examinar minuciosament una cosa o un lloc per trobar-hi el que hi ha i que hom desconeix és explorar. Com ser un explorador del món, museu d’art de la vida portàtil, de Keri Smith, és una guia perfecte per fer-ho i posar en pràctica l’exploració. Aquest és un llibre que recomano llegir, però sobretot recomano posar en pràctica tot allò que diu. De fet, és un llibre que m’inspira professionalment per fer propostes a les diverses entitats on treballo. Tal com afirma l’autora, «no hi ha cap idea nova en aquest llibre, moltes són manllevades, alterades i robades de grans pensadors i artistes de la nostra època»; això sí, l’autora cita les fonts (almenys les que coneix ).

Keri Smith identifica 13 accions a fer per ser un bon explorador del món: observar, imagina’t que tot és viu i animat, tot és interessant, fixa-t’hi més bé, canvia sovint de direcció, observa durant estones llargues (també de curtes), fixa’t en les històries que passen al teu voltant, busca patrons i fes connexions, documenta tot el que trobis, accepta la indeterminació, observa el moviment, crea un diàleg personal amb el teu entorn per parlar-hi, investiga i troba l’origen de les coses i posa tots els sentits en la teva recerca.
Aquests són els 13 principis que Keri Smith descriu i ens convida a posar en pràctica, i ens facilita 59 exploracions que ens faran (i dic bé el plural, perquè aquest llibre al meu entendre és per a petits, però també per a grans) interactuar amb la realitat que ens envolta des d’una observació profunda, plena, que ens permetrà descobrir mons imaginats en allò que per proper o quotidià no solem dedicar-hi la més mínima atenció. Aquestes 59 exploracions, entre les quals trobem propostes basades en jocs, cites literàries, exercicis inspirats en dissenys de grans pensadors i artistes contemporanis…, ens mantindran en una actitud creadora i de ben segur ens permetran descobrir noves notícies allà on no esperàvem trobar-les, fixar-nos en allò «ocult», en aquells objectes i animals que potsre veiem cada dia però no hi parem atenció.

Per a Keri, artistes i científics analitzen el món de maneres sorprenentment similars, a través de l’observació, recol·lecció, documentació, anàlisi i comparació. Aquesta guia ens convida a explorar el nostre entorn igual que ho fan els artistes i els científics. Però quina missió ens proposa Keri Smith en el llibre? Amb un seguit de propostes, esquemes, indicacions i materials de treball ofereix les claus i tot el que és necessari per poder gaudir explorant i descobrint el món més proper i fer-ho des d’un altre punt de vista més creatiu, que ens farà redescobrir el nostre entorn però també redescobrir-nos a nosaltres mateixos com a grans exploradors. Ho podeu fer sols o amb família, només si som capaços d’explorar i entendre el nostre entorn serem capaços d’entendre’l, i si agafem el compromís, de suggerir canvis. Un bon complement a la proposta de Keri Smith és Dear data de la nord-americana Stefanie Posavec i la italiana Giorgia Lupi, dues dissenyadores que en un exercici epistolar decideixen dedicar unes hores al dia a observar la seva realitat i el gran volum de dades que obtenim diàriament i transformar-les en petites obres d’art que s’envien en format postal. El resultat anys després ha estat un llibre preciós en el qual podem veure el treball de les dues dissenyadores i com aquestes transformen la fredor de les dades en meravelles gràfiques i artístiques.

La clau de tot, al meu entendre, i així ho podem veure a les dues propostes, és buscar patrons i fer connexions per després documentar allò que s’ha trobat. Una manera activa de conèixer la realitat més propera que ens permet no només descobrir el nostre entorn sinó que ens trasllada i ens convida a fer-nos preguntes i obrir incògnites. Sens dubte, una proposta d’entreteniment personal i familiar, per seguir-la grans i petits de forma conjunta, i perquè no, també amb amics. Sortir a explorar l’Alt Empordà i dibuixar els resultats ens farà conèixer i estimar el nostre entorn per prendre consciència i poder apreciar i valorar allò que tenim a tocar. No podem oblidar que conèixer és l’essencial i el primer pas per protegir i conservar el territori. Posar en pràctica el binomi Dear data i Com ser un explorador del món, museu del vida portàtil és un exercici fàcil, econòmic i ràpid. Us convido a posar-lo en pràctica. Que tingueu un bon estiu !

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li