Sònia Martínez: «Ara hi ha més consciència amb tenir franges de seguretat fetes»

0
1852

«Malauradament, encara hi ha gent que no ha après res i segueix llançant burilles. També hi ha coses que no podem prevenir, com la tramuntana», lamenta la presidenta del Consell Comarcal de l’Alt Empordà i alcaldessa de la Jonquera


Divendres, com a presidenta del Consell Comarcal, encapçalarà l’acte de commemoració del 10è aniversari dels incendis. Com creu que es recordaran aquells dies?
Serà un acte senzill però a la vegada sentit. El farem a Vilanant, al municipi on es va aturar el foc. Recordarem els fets d’aquells dies des del punt de vista operatiu, i després dels parlaments, hi ha previst descobrir una escultura commemorativa, que també vol ser un agraïment a totes aquelles persones, voluntaris, cossos d’emergències i seguretat que amb el seu esforç es van implicar en el foc i van aconseguir aturar-lo.

Què hem après d’aquells fets?
Crec que s’ha après molt. Des de la part municipal, tant veïns com ajuntaments són més conscients de la importància de tenir fetes les franges de seguretat. Per exemple, en l’incendi de l’any passat a Llançà i al Port de la Selva, si no hagués estat per les franges, s’hagués complicat més la situació. També hem pres més consciència del que he sentit dir moltes vegades als Bombers: que els focs s’apaguen durant l’hivern quan es fa molta feina de prevenció. La gestió forestal també ha millorat des del 2012 i són importants projectes europeus com el POCTEFA i el compromís de Diputació i Generalitat. «Malauradament, encara hi ha gent que no ha après res i segueix llançant burilles. També hi ha coses que no podem prevenir, com la tramuntana».

Com recorda aquell 22 d’agost?
Va ser una de les primeres crisis que vaig haver d’afrontar com a alcaldessa de la Jonquera. Era de vacances a Portaventura amb la família i vaig haver de deixar-los allà. Em vaig trobar amb problemes per arribar i vaig estar hores al centre de comandament de Figueres. Mentre conduïa, veia el foc a banda i banda de la carretera i tenia un sentiment de ràbia i impotència molt gran.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li