Sobre un polvorí?

0
1006

El passat 26 de juny es va activar l’alerta del Pla de Protecció Civil de Catalunya per la troballa d’un artefacte explosiu de la Guerra Civil al darrere de la piscina municipal de Vilafant i que els Mossos d’Esquadra van fer explotar de forma controlada. El fet va provocar la natural alarma entre el veïnat més proper -en especial la urbanització El Parc- perquè com a mesura preventiva es van confinar els residents a les seves cases, amb portes i finestres tancades, i es va tallar al trànsit tant l’AP-7 com l’N-260.
L’explosió controlada es va fer sense cap tipus d’incidència, com ja és habitual en aquests casos, però calia aplicar tot aquest protocol perquè en la presència d’artefactes com l’esmentat no se sap mai com poden acabar les coses. Els Mossos d’Esquadra, a través dels tècnics especialistes en desactivació d’artefactes (Tedax), són avisats sovint pel descobriment d’armament procedent de la Guerra Civil. Habitualment aquests artefactes es troben en zones rurals, perquè eren el lloc on hi havia establerts els fronts de guerra. Normalment es tracta de material que va fallar, és a dir que no va explotar o bé que ho va fer parcialment, tot i que també hi ha casos de bombes guardades en algun arsenal.
Tot plegat són els vestigis de la Guerra Civil que, malgrat que fa 70 anys del seu acabament, encara és materialment present (i això al marge dels debats sobre la memòria històrica!). Catalunya -i l’Alt Empordà no en va ser pas absent, més aviat al contrari- va protagonitzar nombrosos combats i bombardejos durant la retirada dels republicans. A més, aquestes tropes també van abandonar armament durant la seva fugida. Els tècnics del Tedax han explicat que en el proper quart de segle encara es continuarà trobant material d’aquest tipus.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li