Sílvia Soler reflexiona sobre el valor de l’amistat a Agullana

0
1971

L’escriptora figuerenca parla al Mas Perxés de les relacions personals que teixeixen la seva darrera novel·la Els vells amics


 

Després de l’anul·lació de la xerrada de la catedràtica en comunicació Imma Tubella amb motiu del dol decretat pels atemptats a Barcelona i Cambrils, el cicle Punt de Lectura d’Agullana va continuar divendres amb la xerrada de l’escriptora Sílvia Soler (Figueres, 1961), a la terrassa del Mas Perxés. Davant de més de 60 persones, i després de recordar la relació entre la seva mare, la poetessa Carme Guasch, i la bibliotecària Maria Perxés, propietària del mas que va acollir la trobada, Soler va reflexionar sobre els dos temes que centren la seva darrera novel·la, Els vells amics: l’amistat de grup de llarga durada i la vocació artística.

En relació amb el primer aspecte, Soler va comentar que les amistats de llarg recorregut són una mena d’accident feliç que es produeix justament perquè a aquest sentiment s’hi arriba per la via emocional i per tant, per molt diferents que els amics acabin essent entre si, el que tenen en comú és, justament, “que són amics”. Soler va reconèixer que el fet de plantejar la primera part de la novel·la com un conjunt d’emparellaments entre els cinc personatges centrals va ser una decisió estratègica. L’objectiu era mostrar al lector la complexitat que regeix les relacions entre els membres d’aquest grup d’estudiants de Belles Arts que comparteixen un viatge “iniciàtic” a París, i que generen uns llaços d’amistat perdurables malgrat que en el seu recorregut també es van deteriorant. En aquest context, Soler va citar una frase del seu pare: “dels amics no has d’esperar res més que allò que ells vulguin donar-te.”

Gens partidària de la novel·la de tesi, Soler va afirmar estar d’acord amb l’escriptor txec Milan Kundera quan proclama que “una bona novel·la ha de plantejar moltes preguntes i ha d’evitar donar respostes”. Per això, va dir que l’actitud dels que han decidit renunciar a una vocació és tan respectable com la dels que han intentat seguir-la. En els dos casos, però, “un cop presa la decisió, el que cal és no lamentar-se”, hi va afegir.

El cicle continuarà divendres amb l’escriptor David Cirici..

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li