Sílvia Paneque: ‘El nostre pacte prioritari és amb els Comuns, volem reeditar el pacte de Madrid’

0
884

És la cap de llista del Partit Socialista Català pels comicis de diumenge i portaveu de la formació al consistori gironí. Paneque ha substituït l’escalenc Rafel Bruguera, cap de llista del PSC a Girona a les eleccions del 2017


Quin paper ha de jugar el Partit Socialista Català per les eleccions del 14-F?
Des del nostre punt de vista, el Partit Socialista és l’únic capaç de trencar aquesta dinàmica dels últims deu anys, de certa confrontació i descohesió en l’àmbit social i començar-ne una de nova, que hi hagi elements de cohesió i puguem recuperar la unitat civil entre catalans i catalanes i on ens puguem centrar en el més important, que des del nostre punt de vista, ara mateix és la recuperació econòmica i social, després d’aquesta crisi de la pandèmia.

Pel que fa a l’Alt Empordà, què proposa la formació socialista pel que fa a inversions o projectes?
Tenim un programa de comarques gironines on hi ha elements més genèrics, per exemple, propostes vinculades al turisme, però concretament pel que fa a infraestructures a l’Alt Empordà hi ha tota la inversió de la intermodal del Far-Vilamalla, per nosaltres en aquests moments en l’àmbit de transport i mobilitat, és importantíssima la intermodalitat entre transports i ens sembla que es pot convertir en un node de connexió entre el ferrocarril i la mobilitat de xarxa viària per carretera interessant. Aquesta és la inversió més important que portem per a l’Alt Empordà i, com deia, llavors en l’àmbit turístic i de promoció econòmica, pensem que cal trobar l’equilibri entre les inversions industrials i les vinculades a serveis i turisme. Portem un pacte per la reindustrialització vinculat a empreses de transició digital i també energies renovables.

Parlava del turisme, un sector que la crisi ha colpejat de valent. Quin hauria de ser el model turístic idoni?
Pensem que si alguna cosa bona en pot sortir de la crisi és precisament repensar aquest model i fer-lo més sostenible i desestacionalitzat al llarg dels mesos de l’any. Pensem que una de les maneres és buscar projectes que no siguin només vinculats a sol i platja, sinó que tinguin elements de patrimoni o culturals vinculats. Per posar-hi dos exemples, a Roses hi ha un ampli consens perquè hi hagi un centre de recuperació de la biodiversitat, especialitzat en un tipus de tortuga molt específica de la zona de Roses. Ha de ser un centre acadèmic i d’investigació vinculat a la biodiversitat. Per a nosaltres aquest és un projecte molt interessant que pot portar un tipus de visitant a la zona diferent del que hi havia fins ara. A l’Escala també vam poder conèixer un projecte vinculat a la protecció de l’entorn, que és la zona d’estany, que he de dir que desconeixia, l’estany de la Poma, i vaig tenir oportunitat de veure’l. Per tant, tota la recuperació d’aquest entorn per poder-lo convertir en un espai d’aiguamoll, en el sentit que hi hagi espècies, sobretot aus, i es pugui convertir en un espai de gaudi per a tota la ciutadania, pot ser un altre element d’atracció turística. Per tant, aquests dos casos de l’Alt Empordà considero que exemplifiquen bé allò que pensem que seria bo pel sector turístic.

I les ajudes directes al sector d’hostaleria i serveis, per on haurien de passar?
Des del govern espanyol s’havien articulat una sèrie de mecanismes com són els ERTOs i els ICOS, que havien de pal·liar els efectes de la crisi, però és cert també que des dels sectors turístics i de serveis se’ns havien demanat ajuts directes a fons perdut. Fa pocs dies la ministra Nadia Calviño anunciava, precisament, línies en aquest sentit. És cert que mancaven i cal que hi hagi aquests ajuts directes, també proposem des del govern de la Generalitat que hi hagi un pla de xoc per a l’oci nocturn, per a la restauració i el sector turístic, que són aquells que han quedat més afectats per la crisi de la covid-19, estem parlant de 3.000 MEUR d’ajuts directes en aquests sectors.

A la comarca hi ha molts micropobles i amb la gestió centralista de la Generalitat s’ha vist que no es pot tractar de la mateixa manera un poble de 100 habitants que una ciutat com Girona. Què en pensa?
És cert que en la presa de mesures, algunes vegades hem tingut la sensació que no hi havia un coneixement real del territori. És cert que alguns alcaldes, alguns d’ells socialistes, reclamaven que el tancament en el cas de comarques gironines, també de les zones amb molts micropobles, no fos un tancament municipal perquè no tenia cap sentit. Demanaven que fos d’àrees concretes o fins i tot comarcal en alguns casos. I que això no posaria en risc la situació sanitària, al contrari, intentaria compensar econòmicament els efectes de la crisi. Alguns alcaldes socialistes, de fet, es van manifestar molt clarament a favor de revisar i sembla que, per part del Govern de la Generalitat es va acceptar que és cert que hi ha mesures que en l’àmbit de l’àrea metropolitana de Barcelona poden tenir molt sentit, però vistes al territori de les comarques gironines o Lleida, per posar un altre exemple, doncs no tenien el mateix significat i es va dir que hi hauria una revisió, a través del PROCICAT, sobretot pel que fa a l’àrea de tancament.

Hi ha formacions que auguren un pacte entre ERC i PSC. Quin és el posicionament del grup socialista?
El nostre pacte prioritari és amb els Comuns, volem reeditar el mateix pacte que hi ha a Madrid, a la Generalitat de Catalunya. En tot cas, sí que sembla clar que les geometries o el que marquen les enquestes és que es requeriria suports externs per tal de tirar endavant polítiques concretes. Però això ja ho hem fet al govern espanyol, és a dir, un govern de coalició amb pactes posteriors per tirar endavant diferents polítiques. Ho hem vist amb l’última llei aprovada, la Llei de la Mort Digna, com es van buscar diferents suports per tirar endavant diferents iniciatives legislatives. Pensem que aquesta ha de ser la fórmula i és el nostre pacte prioritari.

En el cas hipotètic que els partits independentistes sumin i es posin d’acord per governar, què faria el PSC?
No contemplem aquesta opció, però si ens toqués, ens tocaria fer el paper del principal partit de l’oposició i, per tant, intentar construir aquest projecte per a més endavant. Però sincerament, nosaltres pensem que hem connectat amb una àmplia majoria de ciutadans i ciutadanes que de veritat tenen ganes d’acabar amb aquests deu anys i començar una nova etapa. Confiem, per tant, que això ens donarà la victòria en aquestes eleccions i tindrem tota la legitimitat d’iniciar, amb Salvador Illa al capdavant, una sessió d’investidura i esperem tenir el suport necessari.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li