‘Si nosaltres parem, s’atura el món’

0
744

Era el lema que encapçalava la pancarta de la manifestació del 8-M que es va fer a la Figueres


 

Sororitat: la sororitat, soritat o agermanament femení és un terme que prové del llatí soror (‘germana’), que reflecteix un lligam estret entre dones basat en el compartiment d’experiències, interessos, preocupacions, etc. En un context social i polític de discriminació en societats patriarcals. Va ser també escollit el neologisme del 2018 i és una paraula que divendres passat, 8 de març, Dia Internacional de les Dones, va prendre més força que mai als diferents municipis de l’Alt Empordà. Tots els pobles de la comarca van impulsar actes i activitats per celebrar tal cita a través de mobilitzacions, tallers, activitats culturals o sopars, entre altres.

VAGA FEMINISTA. El feminisme va tornar a sortir als carrers amb motiu del Dia Internacional de les Dones i amb una vaga general que havia convocat diferents sindicats. El divendres, 8 de març, centenars de dones i també homes van omplir els carrers de Figueres a la manifestació del 8-M. La placeta baixa de la Rambla va ser el punt de trobada i on es va llegir un manifest a favor de la lluita feminista i també contra el patriarcat i el masclisme. A banda de la vaga general, els sindicats també proposaven aturades parcials, com la que va fer el personal de la Fundació Salut Empordà a les 12 h (imatge que il·lustra aquesta pàgina).

ACTES INSTITUCIONALS. La majoria d’ajuntaments de la comarca van fer la lectura de la declaració institucional amb motiu de la commemoració del Dia Internacional de les Dones. Roses o Castelló d’Empúries en van ser un exemple. El consistori castelloní va preparar llaços de color lila per repartir entre totes les carrosses, ja que la jornada feminista va coincidir amb la celebració del Carnaval.

ACTES CULTURALS. A banda dels actes reivindicatius i institucionals, moltes entitats van promoure activitats amb vessants culturals com ara l’Escala, que va impulsar el diàleg «El paper de la dona al món del cinema» entre Rosa Ros (premi Gaudí 2019) i Carol Rosich (periodista). D’altra banda, l’associació Dona Dóna Alt Empordà va organitzar una xerrada per parlar de lactància i sexualitat. Una trobada que, tal com expliquen des de l’organització, va servir per reivindicar que les dones tenen dret al plaer també després de ser mares. Va ser una xerrada gratuïta oberta a tothom que es va fer a la oficina jove de l’Alt Empordà.

PREMIS ROSA MARIA YMBERT. En el marc del Dia de les Dones, Figueres va celebrar la tretzena edició dels Premis Rosa M. Ymbert i enguany ha sigut la que ha tingut més participació. En total s’han presentat 95 treballs d’alumnes de tercer i quart d’ESO: 31 en categoria plàstica i 64 en categoria literària. Pel que fa a la categoria plàstica, el 1r premi va ser per a Jennifer Navarro (Olivar Gran); el 2n, per a Arnau Guerrero (Narcís Monturiol), i el 3r, per a Sara Lloret (Castelló d’Empúries). En la categoria literària, el 1r premi va ser per a Marta Vinagre (Olivar Gran),seguida d’Alba Pilar (Alexandre Deulofeu), i 3a, Tatjana Christina (Illa de Rodes).

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li