‘Si moro, no morirĂ© del tot’

0
1180

L’exhumaciĂł del pintor Salvador DalĂ­ va tornar a col·locar la ciutat de Figueres, capital del surrealisme, al gran focus mediĂ tic. Aquesta Ă©s la cronologia dels fets.


DIJOUS, 20 DE JULIOL, A LES 9.00H. DAVANT LA TORRE GALATEA. Mitjans de comunicació d’arreu del món es planten al voltant del museu per no perdre detall del que passarà les pròximes hores a Figueres. Avui, Salvador Dalí, després de 27 anys, sortirà de la tomba per sotmetre’s a una prova d’ADN que ha d’aclarir si és realment el pare biològic de Pilar Abel.

19.00H. Els cossos de seguretat tallen el trànsit i acordonen la zona. Un centenar de periodistes esperen l’arribada dels forenses. Desenes de curiosos, entre turistes i ciutadans, també es concentren a la plaça del museu Dalí per no perdre’s l’esdeveniment més surrealista de l’any a Figueres.

19.30H. TEATRE-MUSEU DALÍ. Entren dos vehicles, un dels quals del constructor figuerenc Costa, amb el material necessari per dur a terme l’exhumació del pintor. També sorprèn l’arribada d’un cotxe de la Funerària Vicens.

19.50H. Arriben representants del consistori figuerenc i el doctor i forense, Narcís Bardalet, el mateix que va embalsamar el pintor el 1989. Bardalet detalla que té una barreja de sentiments entre expectació i tristor. Un dels desitjos del metge de la ciutat és que els bigotis del geni encara marquin les 10 i 10, tal com Dalí ho demanava.

20.12H. Arriba la comitiva judicial i accedeixen a l’interior del museu. Hi ha tres representants de l’Institut Mèdic Forense, la Secretària Judicial de Figueres, els advocats de les parts del procés (Estat, Fundació Gala-Salvador Dalí i Sra.Abel) i representants de la Fundació amb el seu equip tècnic. Requisen els telèfons mòbils i qualsevol dispositiu que pugui capturar imatges de qui hi entra. Tal és la seguretat, que col·loquen dues tendes sobre el sepulcre, per evitar que els drons sobrevolin la cúpula de vidre.

21.00H., APROXIMADAMENT. Comencen a muntar un sistema de bastides i politges per aixecar la llosa, d’una tona i mitja, que protegeix el sepulcre.

Ă€NGEL REYNAL

22.20H. Els especialistes obren el taüt i extreuen dos òssos llargs, ungles, algunes dents i cabell de Dalí. Fonts municipals asseguren que el geni està momificat, “ben conservat” i els seus bigotis continuen marcant les 10 i 10. Aquesta és la part més complicada, ja que la cripta està segellada amb zenc.

23.40H. Després d’un procés de quatre hores i mitja, feina acabada. Dalí torna a descansar a la seva tomba. Li falten algunes parts del cos però seran retornades al sepulcre un cop tinguin els resultats de la prova de paternitat.

DIVENDRES, 21 DE JULIOL, 8.00H. PLAÇA GALA-SALVADOR DALÍ. La Fundació atén els mitjans de comunicació, asseguren que el cadàver de Dalí està bé. El secretari general de la Fundació Gala-Salvador Dalí, Lluís Peñuelas, detalla que ha sigut una situació “incòmoda” i que se senten “afligits”. L’exhumació s’ha dut a terme sense cap incident i “preservant la intimitat i el patrimoni” del mestre.

9.00H. El museu Dalí obre les portes al públic amb total normalitat,. La cua ja arriba a l’església.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li