Setembre

0
1298

Setembre. El moment de tornar a la rutina. De recuperar el ritme de l’hivern. De fer balanç i de posar sobre la taula tot allò que ens ha deixat l’estiu.

Aquest any, però, no ens podem conformar en mirar enrere només tres mesos. Aquest setembre toca fer balanç anual. No només de l’estiu, sinó de tot un any en el qual, tots plegats, hem passat alts i baixos en tots els sentits.
Des de setembre de 2020 fins avui hem viscut tres onades pandèmiques, mesos de tancaments perimetrals de pobles i ciutats i de comarques, setmanes de restriccions en l’obertura dels establiments, sobretot en l’hostaleria, i molts, molts dies, restringint els aforaments i deixant molt limitada la capacitat productiva.

Una de les incògnites que tenim a l’Escala, encara avui 21 de setembre, és com es liquidaran les ocupacions de via pública d’aquest any. El govern del PSC va deixar aquesta decisió en l’aire argumentant que prendria una determinació o una altra en funció de com anés l’estiu. Avui, 21 de setembre, totes les persones que hauran d’abonar ocupació de via pública aquest final d’any, encara no saben si l’impost els vindrà bonificat com l’any passat, o l’hauran de pagar en un 100%.

No m’agrada fer prediccions de futur, però vull compartir amb vosaltres que, en aquest tema, tinc un pressentiment.

El govern dirà que l’estiu ha anat bé i que no cal la bonificació. Des d’Esquerra Republicana discrepem del tot. Com deia al principi d’aquestes línies, aquest estiu no es pot valorar mirant només tres mesos enrere. Aquest estiu s’ha de valorar en termes absoluts, i que l’estiu hagi estat bo no necessàriament ha de voler dir que l’any hagi sortit positiu. És per això que creiem que cal fer un exercici real d’empatia amb els veïns i veïnes de l’Escala, que molts d’ells es dediquen a l’hostaleria, un dels sectors més perjudicats per les restriccions de la pandèmia.

Cal mantenir la bonificació de l’ocupació de via pública que es va aplicar l’any passat. Cal donar aire a l’economia de la vila per molt que a l’agost hàgim penjat el cartell de «sold out».

Aquesta mesura en cap cas afecta el dia a dia de l’activitat de l’Ajuntament, tal com es va demostrar en el tancament de l’exercici econòmic de 2020. L’any passat, on no només es va bonificar el 75% de l’impost d’ocupació de via pública, sinó que es van fer moltes altres actuacions per frenar l’impacte de la covid-19 en tots els àmbits d’actuació municipals, no cobrar aquest % de l’impost no va afectar en res a les arques municipals. Si l’any passat vam poder assumir aquesta bonificació, com a ajuntament, perquè aquest any no hauríem de poder fer-ho? No és millor que aquests diners segueixin, en un any encara de pandèmia, a les butxaques dels escalencs i escalenques i contribueixin a regenerar l’economia que no pas que estiguin en els comptes corrents de l’Ajuntament?

Tant de bo aquest article quedi en paper mullat i m’equivoqui. Tant de bo el govern del PSC decideixi mantenir la bonificació del 75% de l’impost d’ocupació de via pública. Seguim esperant, a 21 de setembre, que anunciïn quina decisió han pres.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li