CARTELLERA

DIÒPTRIA

‘No future’

Leto
Dijous, 20.30h
La Cate

Sobre el poder del rock’n’roll com agent de rebel·lió s’ha dit i escrit tant que a aquestes altures s’ha convertit en un mer clixé, però Leto deixa clar que hi hagué un temps en què aquest poder realment significava quelcom, arribant a desafiar les rígides tradicions dels seus respectius països i entorns.

A Leto (‘estiu’ en rus), Kirill Serebrennikov ens submergeix dins l’escena del rock de la Leningrad de principis dels anys 80, en plena era soviètica (i amb un rígid control oficial que el director exposa amb molt d’humor negre), on sorgirien figures com ViktorTsoi (interpretat pel coreà Teo Yoo), líder del grup Kino, que morí en un accident de cotxe amb escassos 26 anys, just quan s’estava convertint en una autèntica estrella. El film descriu la relació mestre-deixeble entre Mike (Roman Bilyk i Roma Zver), autèntica figura del rock rus a la vida real, i Viktor, jove fan que s’acosta al músic ja consagrat i que acabarà per superar-lo. Entremig, i conformant el triangle sentimental, apareix Natasha (IrinaStarshenbaum), la bella esposa de Mike i amant platònica de Viktor.

Leto transmet tota l’energia, però també tota la frustració, d’aquests músics clarament influenciats pels Sex Pistols, Blondie, David Bowie, Lou Reed, Talking heads o Iggy Pop en una narració plena d’ingenuïtat, de rebel·lia i, per descomptat, d’una forta dosi de nostàlgia.

En la línia de Casi famosos i Velvet goldmine, Leto és una pel·lícula sobre el rock, sobre una era, un moviment i uns personatges en crisi existencial i artística, incòmodes amb el lloc que els tocava ocupar perquè per ells, i per molts altres, no hi havia futur possible.

Kiril Serebrennikov no va poder assistir a la presentació del film en la darrera edició del Festival de Canes per estar sota arrest domiciliari des de l’agost del 2017 acusat de malversar fons públics amb la seva companyia de teatre, essent el seu activisme opositor a Putin i les seves obres provocadores i avantguardistes, l’única raó d’aquesta ignominiosa persecució.