CARTELLERA

DIĂ’PTRIA

Natura morta

SIN AMOR
Dijous, 21h.
A La Cate

El rus Andrey Zvyagintsev torna al Cineclub Diòptria amb el seu habitual poder simbòlic i la majúscula capacitat per a l’impacte sense pietat. En aquest cas presenta Loveless, un univers que relata el doble drama i la paradoxa d’una parella: una guerra particular de retrets i discussions, i un front comú: trobar el seu fill desaparegut després d’una de les seves múltiples baralles.

L’essencial pel director es concentra en el panorama ètic que presenta la societat russa encarnada en una parella. Com la naturalesa mateixa del país, la pel·lícula presenta una dualitat: essent bestial i gèlida a la vegada. Així doncs, gran part del film deixa al descobert una radiografia sobre les relacions familiars, amb la qual el director explora conceptes com el d’odi i la violència, produïts per la detestable convivència dels protagonistes. El patiment i el dolor al qual s’enfronten les víctimes és d’un impacte inqüestionable. Com en moltes pel·lícules russes, el clima pesa de manera brutal en tots els sentits. Ens trobem davant d’un país inhòspit, on tot allò que reflecteix la història, des de l’inici, té un pes específic en la moral de l’espectador.

Zvyagintsev utilitza amb genialitat la planificació seqüencial per, mitjançant una colpidora successió de panoràmiques de paisatges, propiciar una atmosfera perfecta per aquesta història, tan freda i bruta com la poderosa imatge de Rússia. El més complicat és el desconeixement, la constant conjectura i la incapacitat de saciar una rentada de consciència que acaba amb els protagonistes. La gèlida sensació tèrmica que transmet cada pla, sumada a la tensió del relat, aconsegueixen dotar el guió de la pel·lícula d’una dimensió d’incertesa realment colpidora.

El ritme narratiu lent conjuga amb la banda sonora, i creen una atmosfera on la gravetat orquestral es barreja amb la terrible nota constant, molesta i pertorbadora. El creador de Leviatán ens fa experimentar un viatge a la fi de la nit sense cap resposta explícita, però amb evidents desafiaments morals.

Sin amor va ser guardonada amb el Premi del Jurat del Festival de Cannes del 2017.