CARTELLERA

DIĂ’PTRIA

La lluita de les paraules

El taller de escritura
Dijous, 20.30h
La Cate

Una aula d’institut, Entre les murs, li va valer la Palma d’Or a l’any 2008 al director Laurent Cantet, que va triomfar en l’edició de 2017 del Festival de Cannes, en la secció Un Certain Regard, amb el film El taller de escritura.

Aquest drama ens toca de prop, ja que està situat a La Ciotat, una localitat pròxima a Marsella. Protagonitzat per Antoine, un jove que accepta formar part d’un taller d’escriptura dirigit per l’Olivia, Marina Foïs, una novel·lista d’èxit. En aquest taller es plantegen temes com la lluita de classes, el racisme, la sexualitat, la influència de la tecnologia i relacions entre els joves. Alguns d’ells escriuen per transformar els seus sentiments i vivències, però d’altres, com l’Antoine, en un primer moment, utilitzen la violència per comunicar tot allò reprimit dins seu. A aquest fet se li sumen les seves extremes idees polítiques, i la seva fascinació per la violència fa que es generin conflictes entre els participants.

Aquesta és una pel·lícula que demostra que el debat, l’intercanvi d’idees i les paraules poden ser tan emocionants com qualsevol altre tipus d’acció en la pantalla. A mesura que els estudiants comparteixen quin tipus d’història volen explicar, gairebé sense adonar-se’n revelen alguna cosa sobre ells mateixos i la seva relació amb la seva ciutat natal. L’Oliva, la protagonista, els porta al lloc més fosc de la introspecció i qüestiona als seus alumnes mentre que també ho fa amb l’espectador. Ens interroga sobre per què escrivim: per entendre, per estimar, per saber, per conèixer, per por, per necessitat, per protegir-nos o per què?

El taller de escritura és una benvinguda a l’esperança que creu en el poder de les paraules per curar algunes de les ferides de la societat. Els debats dels protagonistes ens ensenyen que el verb ofega i que només en paper les paraules ens poden salvar, ja que és el moment en què amb els ulls podem veure què significa quedar-se sol amb un mateix. Per això, com veiem en aquest film, escriure és una arma i, sobretot, una forma de pensar.