Serveis Socials atén 491 famílies al barri de Sant Joan i més del 50% són gitanes

0
1721

L’absentisme escolar és una altra de les dades incloses en el Pla i que afecta el 77% dels alumnes de primària


 

Figueres ja té sobre la taula el Pla estratègic del barri de Sant Joan per als pròxims quatre anys. Feta la diagnosi inicial i després d’un treball de més d’un any ara hi ha un full de ruta per implementar. El document, que es va presentar la setmana passada a la comissió del barri, inclou un seguit de dades no sorprenents però sí prou importants per passar a l’acció de manera immediata.

EL FOCUS. El barri de Sant Joan es va crear entre els anys seixanta i setanta a la zona oest de la ciutat, on es va traslladar majoritàriament la població d’ètnia gitana que hi havia al Garrigal. En aquest sector oest es van construir habitatges de protecció oficial i una escola, i es van donar circumstàncies favorables a accentuar el gueto. Amb el temps les famílies de l’entorn (Culubret i Bon Pastor) han anat venent les seves propietats i cedint els seus espais, cada cop a més baix cost, a població immigrada i famílies gitanes. La realitat del barri de Sant Joan és que està format per 44 habitatges de l’Incasòl, 100 dels anomenats blocs sindicals i diverses propietats privades. Al sector oest de Figueres es calcula que hi viuen unes 4.000 persones, un miler de les quals són d’ètnia gitana.


Des de l’any 2000 fins ara hi ha hagut un decreixement de la població autòctona no gitana, que ha anat emigrant dels barris perifèrics cap a altres zones de la ciutat. Aquest perfil de població era del 75% fa 17 anys i ara és del 51%. Això ha donat lloc a l’arribada de més població immigrada en aquesta zona, que s’ha sumat a la gitana.

SERVEIS SOCIALS. En la diagnosi del barri es recull la tasca que fan els Serveis Socials de l’Ajuntament de Figueres a la zona nord-oest de la ciutat. El total de famílies ateses amb expedient obert i en intervenció social és de 491; d’aquestes, 264 corresponen a famílies d’ètnia gitana. A més, la zona nord-oest és l’àrea de la ciutat que concentra el percentatge més alt (33%) de persones que reben les rendes mínimes o fins ara l’anomenat PIRMI.

ABSENTISME. L’altre pilar sobre el qual s’ha d’actuar és el de l’educació. Malgrat experiències escolars d’èxit, les xifres són preocupants. El 77,29% de l’alumnat de primària de l’escola del barri de Sant Joan presenta algun tipus d’absentisme escolar. En aquest percentatge hi ha les faltes d’assistència lleus (que són el 44,32%) i les moderades o greus (33%). Quan s’arriba a la secundària, però, les xifres d’absentisme ja superen el 80% sigui per expulsions o perquè els alumnes ja no van a classe voluntàriament.

HABITATGE I SEGURETAT. Altres mancances evidents són la necessitat d’habitatge al barri. Per una banda, per l’envelliment del parc públic, i per l’altra, per la sobreocupació de domicilis. A això s’hi suma la pobresa energètica, que agafa forma de frau, o el vessant de delictes contra la salut pública amb el cultiu de marihuana en pisos hivernacles que sobrecarreguen la xarxa i provoquen talls de subministrament elèctric a la zona de manera constant.

L’ACCIÓ. El regidor delegat del barri és ara Francesc Cruanyes, que va agafar el relleu de Pere Casellas després del trencament del pacte de govern entre PDeCAT i PSC. Cruanyes ha explicat que el Pla estratègic del barri de Sant Joan 2018-2021 no recull accions concretes perquè això s’haurà de començar a treballar a partir d’ara, però està previst que la taula institucional es constitueixi aquest mes i partir d’aquí es concretin les altres taules per dissenyar accions. Cruanyes explica també que «el problema del frau elèctric caldrà abordar-lo per discernir entre aquelles famílies que estan en situació de pobresa energètica i les que no». El regidor també afegeix que les taules de treball hauran de dir si «és necessari un CAP o un centre sanitari». En tot cas, la taula institucional és la que haurà de tractar els recursos amb què es compta per tirar endavant el Pla. D’altra banda, no es recullen accions urbanístiques com els enderrocs d’habitatges de l’Incasòl anunciats fa 3 anys.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li