Sergi Curto: “El pàdel és un esport que en poc temps et permet passar-ho bé”

0
1478

És, juntament amb Albert Faxedas, el director del Padel Indoor Figueres. Una de les instal·lacions esportives de la ciutat que els últims anys només ha fet que créixer. Van començar amb cinc pistes i avui dia ja s’han convertit en un dels clubs de referència i en un dels centres més grans de la província de Girona. Curto en destaca la trajectòria, els projectes de futur i la bona salut de l’esport


Fa deu anys vau portar la revolució a la ciutat i a la comarca. Com neix el projecte de Padel Indoor Figueres?
Neix amb Tp Ball, una empresa de gestió d’instal·lacions esportives, d’organització d’esdeveniments i també de presentació de jugadors, etc. És a dir, és una empresa que ofereix una gestió integral de l’esport, i sobretot de l’esport de raqueta Entre el 2010 i el 2011 vam veure que hi havia una mancança que finalment podria convertir-se una aposta per la ciutat, en referència a tot el que podria venir del món del pàdel. A Figueres i rodalia vèiem que no hi havia cap aposta forta per aquest esport, en canvi, a altres zones hi havia molta demanda i pensàvem que podria créixer. Va ser llavors, quan vam intentar crear el projecte del Club Padel Indoor Figueres, amb tot el que representava, doncs els nostres objectius eren clars: fomentar el pàdel des de la base fins als adults i donar visibilitat tant a l’esport com a la ciutat.

De l’aposta per l’esport en neix el club. A quines competicions és present, avui, el Club Padel Indoor Figueres?
La idea que teníem com a club era la de formar jugadors, sempre amb la variant competitiva, però també fomentar-ho en els nivells d’amateur. El pàdel és un esport que abraça totes les edats, va des de la base, els 5 anys, fins a adults de totes les edats. En l’àmbit competitiu tenim una escola amb més de 80 alumnes, i juguen la seva competició amb les respectives categories. I pel que fa a la competició d’adults, tenim set equips entre masculins i femenins, repartits en les diferents categories de la província, i es tracta d’un campionat federat que organitza la Federació Catalana de Pàdel i val a dir que hem aconseguit bons resultats i hem guanyat alguns títols com a club. Per a nosaltres, però, el més important és el gran gruix de gent que ha participat en aquesta competició. D’altra banda, el que fem també és organitzar esdeveniments al club perquè tant els nostres jugadors com d’altres puguin jugar i competir aquí. Hem de diferenciar la competició federada de l’amateur: la diferència és que la federada has de tenir llicència federativa i les competicions s’organitzen juntament amb la Federació Catalana de Pàdel, i l’altra és sense federació. Voldria destacar que aquí al club hem fet diferents esdeveniments federats, ja que la Federació ens té en consideració per l’aposta i la instal·lació que tenim, per això organitzem cada any el Màster gironí de Pàdel, amb la seva Diada de Pàdel gironí, i organitzem també l’únic campionat de menors del circuit de Catalunya que es fa a Girona, ja que per les característiques del club ens l’atorguen a nosaltres. En el primer cas, el Màster és el campionat que es juga durant tot l’any , i els més ben classificats, per invitació, juguen aquí. I pel que fa al campionat de menors, en les últimes edicions hem reunit més de 150 parelles de nens i nenes, amb les seves famílies, de tot Catalunya. Aquests esdeveniments representen molt per al club i per a la ciutat, tant per l’ocupació hotelera, els comerços, la restauració… i tot el que engloba aquest món.

D’altra banda, organitzem algun campionat de la Federació de nivell Absolut de parelles, i també hem organitzat alguna edició de la copa Catalunya. També m’agradaria dir que hem sigut dels primers a portar jugadors professionals. Ara la gent ja els coneix més, però l’any 2011 vam aconseguir portar els quatre millors jugadors del món, i pensem que això va donar visibilitat al club, i també a Figueres. Considerem que aquests esdeveniments amb jugadors o entrenadors de renom fomenten i incentiven el pàdel i l’esport en general.

Un dels punts positius d’aquest esport és que hi ha molta afició femenina.
Sí, sabem que a la majoria d’esports sempre hi ha més representació masculina que femenina, i amb el pàdel no passa tant. És cert que hi ha una relació molt important amb el sector femení, perquè és un dels pocs esports que et permet jugar homes i dones, en campionats o partits amistosos, perquè el nivell es pot barrejar i tothom s’hi pot trobar còmode, ja que és un esport molt social. I penso que això és realment molt important: nosaltres apostem molt pel sector femení, ja que té molta tirada.

Per què creu que enganxa el pàdel i per què ha crescut tant?
El 2011 ens titllaven de bojos, ens deien que això seria una moda, que era un esport de gent elitista, etc. I nosaltres no ho vèiem així i potser hem tingut una mica de sort d’encertar-ho. El pàdel és un esport amb molts avantatges i coses positives, i una és que amb poc temps de practicar-lo, t’ho passes bé. Per tant, si amb poc temps de jugar-hi t’ho passes bé i pot jugar-hi tothom, és un èxit. És l’exemple clar del grup d’amigues o amics que queden per jugar i passar-ho bé, sense haver-ne de saber molt i molt. Hi ha gent que diu que el pàdel és fàcil i a nosaltres ens fa una mica de gràcia, perquè, com a tot a la vida: no hi ha res fàcil. El pàdel ben jugat és molt difícil, la definició correcta seria que el pàdel en poc temps et permet passar-ho bé, i això és l’èxit i el resum perquè funcioni com a esport.

És una mica la fusió entre esport i socialització. Ho creu així?
Correcte, és l’esport ideal perquè fas esport, per tant, salut, i és social. En l’àmbit dels business també va molt bé, quan has de fer alguna cosa de feina sempre surt el pàdel a la conversa, i si no juga aquest, juga l’altre. El tema de la relació amb les empreses és molt important i pensem que cal ser-hi sempre.

Abans hi havia qui feia reunions a camps de golf i ara es fan a les pistes de pàdel?
Sí, això és totalment així, i ens estem trobant que amb les empreses que treballem, que són les que col·laboren i ens ajuden amb el projecte, en treuen profit. I com deia, hi ha tanta gent que juga a pàdel que és molt fàcil fer una jornada esportiva i social a l’empresa o fer una reunió i després acabar-la amb un partit de pàdel, o a la inversa. Això t’ajuda en l’àmbit social, l’àmbit laboral… I ens estem trobant, cada vegada més, que el volum de gent que mou aquest esport són els targets de gent que busca la majoria d’empreses. Parlem d’un target mitjà-alt, sobretot mitjà, m’agrada recalcar-ho..

A una empresa i club esportiu és molt important també tot el que fa referència els patrocinadors. Oi?
Els col·laboradors són molt importants i estem veient que rebem uns inputs molt bons perquè volen ser a prop de l’esport i a prop del club, perquè veuen que es fan bé les coses. I m’agradaria destacar el que deia abans, que els partners organitzen esdeveniments per empreses i pels clients, al club, i els suma molt. Això als clubs també ens ajuda molt i tenim la sort que comptem amb la seva col·laboració, i és, per tant, un projecte bonic de tirar endavant.

Explicava abans que el pàdel està creixent un 30% a Europa. Què ho fa?
Fa més d’un any que estem passant moments difícils amb la pandèmia, sobretot pel que fa a la salut i també a la feina i l’economia. El nostre sector també ha patit quan hem estat tancats, el que sí hem de dir és que quan hem obert, hem tingut una resposta molt gran. Hi ha hagut una franja d’edat, dels 18 als 25 anys, que és el jovent que fa esports d’equip com ara futbol, bàsquet, hoquei, vòlei… que no ha pogut realitzar el seu esport, i tota aquesta gent s’ha iniciat en el pàdel, i aquest n’ha sortit beneficiat. Hem captat molta gent nova, i em consta que en l’àmbit estatal i també internacional, el pàdel està creixent molt a Europa, Àsia i Amèrica, a tot arreu hi ha projectes importants i és un esport que la pandèmia ha fet que es donés més a conèixer i que es practiqués més.

Perdoni la ignorància, però d’on ve aquest esport?
Tothom diu la seva… [entre riures]. Expliquen que hi havia un senyor mexicà que tenia una pista de tenis a la seva finca privada i era una pista de tenis amb un frontó. I d’aquí van començar a fer aquest esport mixt, que té molta part del tenis i també té frontó (per les parets) i finalment es va fer una pista per fer aquest esport, van començar a potenciar-ho i va créixer molt a la zona d’Argentina. Pel que fa a Espanya, va començar a la zona d’Andalusia, a les finques i cortijos. És de mal dir, perquè no hi ha res establert, el cert és que es va començar així i de la mateixa manera que passa ara, la gent jugava i s’ho passava molt bé. I així van començar a fer instal·lacions, sempre anant de la mà del tenis.

Foto: Àngel Reynal

Parlant d’instal·lacions, vosaltres no vau començar amb les 11 pistes que hi ha ara. Com va ser?
No, com tots els començaments, van ser difícils. Teníem cinc pistes i els vestuaris, i de mica en mica, hem anat creixent per la mateixa demanda de l’afició i pel projecte. De cinc pistes vam passar a vuit, llavors vam fer també la botiga i el bar-restaurant, i l’última ampliació va ser de tres pistes, arribant així a les onze pistes indoor. Pel que fa a la província de Girona som el club més gran i un dels més importants de Catalunya. Comptem amb una de les botigues especialitzades més grans de l’Empordà i tenim molta afluència de gent, ja que també venem als veïns de França. Treballem amb les primeres marques del mercat i comptem amb un assessorament creat per les mateixes marques. I ara pròximament farem una ampliació i remodelació del bar-restaurant, per així fer-ho més acollidor i oferir un servei millorat. Volem potenciar tant la botiga com el bar-restaurant.

Aquests són els projectes que teniu sobre la taula?
D’altra banda, també tenim l’acadèmia de competició del club, on treballem amb els jugadors, tan adults com menors, de més nivell de la província, i hi fem una gran aposta.

Quanta gent passa al dia pel Club Padel Indoor Figueres?
Per aquí han passat unes 4.000 persones, la nostra base de dades està per sobre dels 3.000 jugadors i al dia passen més de 150 persones, repartides en les diferents activitats que organitzem, com l’escola de pàdel, les classes particulars, i evidentment, tots els partits que s’organitzen dia a dia. Tenim com a partner l’app Playtomic, que és una eina molt important per gestionar totes les activitats i els partits del dia a dia. Sempre hem apostat per la tecnologia en aquest àmbit, i aquesta és una aplicació que funciona tal com funcionàvem nosaltres abans, organitzant els partits per nivells, per tal que a tothom li vagi bé i pugui jugar un partit de pàdel.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li