Scubertíada, sinònim d’excel·lència

0
1179

El festival clou la 30a edició assolint un rècord històric en concerts, artistes, espectadors i ingressos a taquilla


Turistes amb la pell roja com una gamba. Llargues cues de cotxes a l’entrada de Llançà. I l’actuació del Quartet Casals a la Schubertíada de Vilabertran. Tres fenòmens diferents que tenen un element en comú, són un clàssic d’estiu. I és que l’actuació de la banda, acompanyada pel pianista Christian Blackshaw, celebrada diumenge a la Canònica de Santa Maria de Vilabertran, va ser simplement espectacular.

El concert va servir per posar el colofó a la 30a edició de la Schubertíada, una celebració que ha batut un rècord històric en tots els aspectes. En total, 4.600 espectadors han passat aquestes setmanes per la Schubertíada: Barcelona, Cantàbria, Valdegovia i Vilabertran, que, amb 22 recitals de cançó i 38 concerts en total, s’ha refermat com una de les tres iniciatives europees, i demostra la ferma aposta del festival pels recitals de cançó poètica.

El director del festival, Víctor Medem, es mostra molt satisfet: «la Schubertíada, en la seva 30a edició, ha fet un gran pas endavant i ha demostrat que és un referent en el circuit internacional del repertori de lied i música de cambra».

REPERTORI VARIAT. La programació d’aquest any ha inclòs una gran varietat en el repertori de cançó, amb autors menys habituals com ara Carl Loewe, Leonard Bernstein o Wolfgang Rihm, i la presència de les compositores Agathe Backer-Grondahl, Ilse Weber i Matilde Salvador. Una diversitat que s’ha vist complementada amb l’estrena a Espanya del cicle de Dotze cançons yiddish de Richard Rudolf Klein, a càrrec de Johannes Martin Kränzle i Hilko Dumno, i amb els debuts destacats a Vilabertran com els de Marlis Petersen amb Matthias Lademann i Johannes Martin Kränzle amb Hilko Dumno.

ACTUACIONS ESTEL·LARS. La trentena edició també ha deixat dues grans actuacions destacades: l’homenatge al doctor Jordi Roch (21 d’agost) i el concert d’homenatge als professionals de la salut (27 d’agost). El primer va ser una actuació de primeríssim nivell amb la soprano Julie Fuchs, el baríton Matthias Goerne i l’estrena mundial d’Antoni Ros Marbà, Quartet tardoral, interpretat pel jove Quartet Atenea.

El segon va ser un concert maratonià de més de tres hores, amb presència de sis violinistes catalans: Maria Florea, Elena Rey, Bernat Prat, Abel Tomàs, Helena Satué i Vera Martínez Mehner.

SEGELL DE QUALITAT. Una de les conclusions que es poden extreure d’aquesta 30a edició és la bona salut de la marca del festival. A banda de la Schubertíada Barcelona, i de les actuacions en la cinquena edició a Valdegovia, aquest 2022 s’han celebrat cinc actuacions a una nova seu, Cantàbria.

EDICIÓ 2023. La soprano nord-americana Erika Baikoff serà l’encarregada d’encetar la Schubertíada de l’any vinent. Així ho ha fet saber l’organització del festival, que també ha confirmat les novetats del baríton alemany Johannes Kammler o la soprano russolibanesa Anna El-Khashem. La programació del 2023 comptarà també amb la presència d’artistes ja coneguts pel public «schubertià», com Matthias Goerne, Christoph Prégardien, Konstantin Krimmel, Katharina Konradi, Julia Kleiter, Ferran Albrich, Quartet Casals, Cosmos Quartet i els pianistes Wolfram Rieger, Julius Drake, Imogen Cooper i Ammiel Bushakevitz.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li