S’augura una bona Diada, perĂČ la rosa s’encareix

0
744

Està previst que el preu de la rosa augmenti lleugerament a causa de la pujada de l’energia i el transport


«La rosa d’abril en val mil», segons la dita popular, i aquest 2022 la normalitat de la Diada de Sant Jordi arriba acompanyada d’un agument en el preu de la rosa, tal com confirma a aquest mitjĂ  el propietari d’un dels vivers de la nostra comarca. L’augment de preus del carburant, el transport, l’electricitat o la inflaciĂł, entre molts altres, farĂ  que «enguany el preu de la rosa augmenti entre un 15% i un 20%; gairebĂ© no ho notarem al preu final, perĂČ Ă©s cert que pujarĂ  una mica el preu», explica Joan Itxart a hora nova. En aquest sentit, des de Vivers Itxart de Garriguella afegeixen que pel fet de caure en dissabte potser es vendran menys roses, «ja que nosaltres som majoristes i quan la Diada cau en cap de setmana, hi ha moltes escoles que no fan parada; en canvi, si cau entre setmana, sĂ­ que en fan». Tot i aixĂČ, des de Vivers Itxart, desgranen que ja tenen preparades les prop de 10.000 roses que han comprat per a aquesta ediciĂł de la Diada de Sant Jordi.

ROSES MÉS CARES I DE FORA. Segons la informaciĂł facilitada per l’AgĂšncia Catalana de NotĂ­cies (ACN), aquest any el preu de la rosa augmentarĂ  per als majoristes a causa de la pujada de l’energia i el transport. El transport ha pujat de mitjana al voltant del 50%, tot i que hi ha casos en quĂš es paga mĂ©s del doble d’altres anys. D’altra banda, el preu per quilo de rosa del 2021 se situava per sota dels dos euros de transport i, en canvi, actualment supera amb escreix els quatre euros. Cal destacar que gairebĂ© totes les roses de la Diada sĂłn provinents de ColĂČmbia i l’Equador, i algunes, tot i que una xifra molt mĂ©s baixa, d’Holanda o Kenya. I cal saber que el preu del transport des d’aquests paĂŻsos ha augmentat fins a un 50% i el producte mateix tambĂ© s’ha encarit. Per tant, tot el que siguin plĂ stics, cartrons o espigues que s’utilitzen com a complement, tambĂ© han doblat el seu preu. És per aixĂČ que enguany la rosa Ă©s, per als majoristes, un 20% mĂ©s cara que altres anys. Des del Mercat de Flor i Planta Ornamental de Catalunya, en declaracions a ACN, afirmen que majoristes i floristes assumiran aquesta desviaciĂł de preus per tal de recuperar la il·lusiĂł per una de les diades mĂ©s importants del sector.

Tot i els entrebancs, la rosa tornarà a omplir els carrers aquest Sant Jordi i serà el mateix sector qui ajustarà els seus marges. El consumidor no hauria de notar aquesta desviació i s’augura una xifra de vendes que superarà els sis milions de roses, a Catalunya.

LA DIADA, EN DISSABTE. Una altra de les problemĂ tiques de la jornada popular d’enguany Ă©s el fet que la Diada sigui dissabte, ja que, segons els experts, pot afectar negativament la venda a empreses i escoles.

MÉS VENDA DE LLIBRES. Segons apunten diferents veus, enguany la venda de llibres tambĂ© augmentarĂ  i s’igualarĂ , potser, amb la xifra del 2019. Llibreters, editors i distribuĂŻdors creuen que aquest Sant Jordi no nomĂ©s serĂ  el del retorn a la normalitat prepandĂšmica, sinĂł una ediciĂł de les mĂ©s massives i rellevants de la histĂČria, tal com pronostiquen des de la Cambra del Llibre de Catalunya, integrada pel Gremi d’Editors, el Gremi de Llibreters, l’AssociaciĂł d’Editors en Llengua Catalana, el Gremi de DistribuĂŻdors de Publicacions i el Gremi de la IndĂșstria i la ComunicaciĂł GrĂ fica. Segons les xifres, l’any passat, la festa de Sant Jordi ja va ser un Ăšxit i les vendes van ser superiors al 85% de les del 2019, molt a prop d’1,3 milions d’exemplars.


  • Pots consultar l’especial de Sant Jordi, aquĂ­. 

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li