Santi Vila vol que Foment exporti a Figueres l’acord pel TGV a Barcelona

0
486

L’alcalde de Figueres, Santi Vila, ha dit que el Ministeri de Foment es quedava ‘sense arguments per no finançar, també amb recursos propis’, la transformació urbana que suposa la nova estació a Figueres i l’alliberament de les vies del centre, després de l’anunci d’acord entre el secretari d’Estat d’Infraestructures, Víctor Morlán, i l’alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, de pagar l’estació de la Sagrera amb diners de l’Estatut. Vila, però creu que és ‘imprescindible’ el suport de la Generalitat, ja que si el conseller de Política Territorial avala la teoria del finançament a través d’un conveni urbanístic el que estarà fent és, ha dit, ‘deixar la solució ferroviària de Figueres ajornada sine die’.

L’alcalde convergent de Figueres creu que l’al·lusió a la disposició addicional tercera de l’Estatut, que obliga a l’Estat espanyol a invertir en infraestructures a Catalunya una quantitat no inferior al 18 per cent del PIB, pot ser una bona fórmula per atendre les reivindicacions d’interès social, local i regional que planteja l’Ajuntament de Figueres. ‘Apuntada la fòrmula dels propis pressupostos de l’Estat per garantir la viabilitat econòmica del projecte de l’estació de la Sagrera, el Ministeri de Foment es queda sense arguments per no finançar, també amb recursos propis, la transformació urbana que suposa la nova estació a Figueres i l’alliberament de les vies del centre’, ha indicat.

En aquest sentit, Santi Vila ha fet referència a l’anunci, dimarts, de la ministra de Foment, Magdalena Álvarez, de permetre que la futura estació de la Sagrera de Barcelona es pagui amb diners corresponents a la disposició addicional tercera de l’Estatut, tal com havia proposat la Generalitat. Això, farà desencallar el finançament de l’operació, que es va veure perjudicat per la frenada immobiliària i que es descartés la previsió de pagar-la majoritàriament amb els diners privats de les plusvàlues que s’havien d’obtenir amb l’edificabilitat prevista. ‘És una evidència que amb l’esclat de la bombolla immobiliària, cap Ajuntament no estarà en condicions de generar prou aprofitaments urbanístics per aprofitar els canvis en el servei ferroviari per a dur a terme transformacions urbanes transcendents. Perquè per molt sòl que transformem els Ajuntaments, a curt i mig termini cap operador estarà en condicions de materialitzar-lo’, ha dit l’alcalde de Figueres. És per aquesta raó, que Vila insisteix que el mateix model que s’aplicarà a Barcelona es podrà fer amb l’estació de Figueres.

Amb tot, Vila ha demanat el suport de la Generalitat per poder-ho aconseguir. ‘És imprescindible que el Govern de la Generalitat faci costat a l’Ajuntament i que no es faci còmplice de les reticències del Ministeri, perquè si el conseller de Política Territorial avala la teoria del finançament de l’actuació transformadora a través d’un conveni urbanístic el que estarà fent és, en definitiva, deixar la solució ferroviària de Figueres sine die, talment com ha estat des del restabliment de la democràcia’. ha declarat Vila.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li