Sant Miquel de Fluvià proposa un ‘passeig pel temps’ per descobrir-ne el patrimoni històric

0
1605

L’alcalde del poble, Àngel Posas, explica que l’any passat la proposta va aplegar mig miler de persones


 

Sant Miquel de Fluvià és un dels pobles més històrics de Catalunya, i amb l’objectiu de difondre el seu patrimoni i la seva història aquest any torna a apostar per les visites guiades ‘Sant Miquel de Fluvià, un passeig pel temps’. L’alcalde, Àngel Posas, explica a HORA NOVA que durant l’any el municipi rep uns 5.000 visitants i l’estiu passat, amb la proposta cultural, hi van passar mig miler de persones. Aquests mesos d’estiu les visites es faran cada dia fins al 26 d’agost exceptuant els dilluns. Hi haurà dos horaris de visita, un a les 17.30h i ‘altre a les 19.15h. 

El batlle afegeix que enguany el claustre “ja està més consolidat i les visites seguiran la mateixa línia d’altres anys”. El guia de les visites serà el mateix que a les darreres edicions, Jordi Mota, qui va explicar, en aquest mitjà, que “es poden visitar el claustre i les dependències del monestir”, que ara és parc arqueològic. Mota va destacar que “va ser declarada Monument Nacional l’any 1931; “planta” basilical; la mare de Déu és del segle XIV”. L’any passat es van descobrir diferents troballes de caràcter històric i actualment disposen de més informació, com ara de les tombes i dels capitells. D’altra banda, també van poder localitzar pesces a museus catalans que són de Sant Miquel de Fluvià. Pel que fa a les visites, aquestes transcorren pel monestir benedictí, el forn romà, la font d’aigua i l’església amb el claustre i les seves dependències. 

‘UN PASSEIG PEL TEMPS’. Sant Miquel de Fluvià és ple de racons d’una faula gòtica que sovint no són prou admirats. El forn romà, la font d’aigua, el casal antic o el safareig són alguns dels indrets més interessants del municipi. Però el punt de referència és, sens dubte, el monestir benedictí, que l’any 1993 va ser declarat Monument Nacional. Es tracta d’una construcció del segle XI que inclou una església romànica, que de fet és l’actual parròquia del municipi. De plantilla basilical, l’edifici destaca per les seves mides majestuoses i s’estructura en tres naus dividides per uns pilars rectangulars i capçades per sengles absis semicirculars. A l’interior encara conserva una pila baptismal romànica, una pila beneitera del gòtic tardà i una imatge gòtica de la Verge amb l’Infant d’alabastre policromat, presumiblement del segle XVI. 

Les visites també passen pel forn romà, descobert l’any 1974. És una construcció de ceràmica del segle I, i és l’única d’aquestes característiques que està sencera i es pot visitar a Catalunya. Per a més informació relacionada amb les visites es pot consultar el web de l’Ajuntament: www.santmiquelfluvia.cat. 

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li