Sanchki, l’artista a contracorrent

0
1257

L’anomenat Comitè de Llers ha organitzat una exposició antològica de cartells de Sanchki a La Cate. El cartellista, que es manté en l’anonimat, fa 30 anys que crea sempre a disposició de la transformació social


 

Un artista que es refugia en l’anonimat i que maquina des de la rereguarda és, sens dubte, un artista a contracorrent. Es tracta de Sanchki, un personatge d’arrels britàniques, establert a l’Empordà, del qual poc més se’n sap de la seva identitat però que fa anys i panys, tres dècades, que es dedica al cartellisme militant, sempre a disposició de la transformació social. Les correspondències amb Bansky semblen inevitables. Tot i que Sanchki, a diferència del de Bristol, no conrea l’art del grafit i no signa les seves obres.

Ara, l’anomenat Comitè de Llers, sota el paraigua i el patrocini de Sanchki Foundation, li ha volgut retre homenatge i ha organitzat una exposició dels seus cartells a La Cate de Figueres: «Sanchki. Amor, lluita, humor», inaugurada l’1 de juliol i oberta fins al proper dia 15.

CATÀLEG. «Sanchki ha estat un artista anònim, compromès i insubornable. Amb la seva obra, ha ajudat a construir la imatge de moviments ecologistes, col·lectius culturals, grups reivindicatius i subversius, cèl·lules de combat artístic i d’accions en defensa del territori», escriuen els ideòlegs de la iniciativa en un catàleg, editat per Úrsula Llibres, que ha comptat amb la participació de Lluís Benejam, Joan Colomer, Miquel Duran, Pep Gou, Cristina Mesanés, Imma Parada, Jordi Puig, Enric Pujol, Sebastià Roig, Carme Ruiz i Bàrbara Schmitt. El catàleg, una aproximació a la biografia de l’enigmàtic personatge i una investigació sobre la seva obra gràfica, es pot adquirir tant en llibreries com a través de la pàgina web d’Úrsula Llibres. Ve amb un regal incorporat, un aneguet de goma, una de les icones més polèmiques de l’artista. I és que ben sabut és que Sanchki va aixecar polseguera, l’any 2009, amb el cartell «Alcalde amb aneguet, de peus a la galleda i sense tren».

COMPROMÍS. Els temes recurrents del cartellista han estat sempre de rabiosa actualitat: hi trobem els drets humans, la immigració, l’oposició a tota forma de militarització, la cultura de la pau i la lluita pel paisatge. Però també l’anticlericalisme, el surrealisme, la poesia, l’imaginari popular, la ironia i, sobretot, l’humor. Vinculat als moviments ecologistes, se sap que va formar part del trio els Hereus de l’Empordà. Una de les seves primeres creacions, ja desapareguda, va ser un mural de la Joventut Comunista de Catalunya, de l’any 1976, a la plaça de l’Estació de Figueres. Des de llavors, preserva intacte el seu anonimat. Ni tan sols l’exhaustiva recerca del Comitè de Llers ha arribat a desvelar el misteri de «l’individu que s’esmuny». 

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li