Sanchki, artista enigmàtic i mític

0
935

L’exposició «Sanchki. Amor, lluita, humor» romandrà oberta a La Cate de Figueres fins al dia 15 de juliol. L’element més sorprenent de la mostra no és tant el material exposat (bàsicament cartells i fotografies) com el seu autor. Qui és el tal Sanchki? La veritat és que no ho sabem ben bé. Uns diuen que si és d’origen britànic i resident a l’Empordà des de fa anys; d’altres afirmen que, en realitat, és de Figueres. No tenim fotos clares d’ell i els testimonis sobre la seva veritable personalitat són contradictoris. Ara mateix, és tot un enigma. Un prestigiós escriptor i crític empordanès que també ha volgut amagar la seva identitat ha definit Sanchki així: «El misteri irresoluble. El secret indesxifrable, l’individu que s’esmuny». Un aneguet de plàstic groc (amb algunes variacions de mides i de colors) s’ha convertit en un objecte que l’artista ha utilitzat sovint com a únic element d’autoria que apareix en cartells i fotografies.

Malgrat el misteri que plana sobre la seva personalitat, la crítica especialitzada coincideix a considerar-lo com un dels artistes més originals dels que podríem qualificar d’«ocults i compromesos». La seva obra s’ha pogut recompondre finalment en un catàleg raonat, impulsat per la «Sanchki Foundation» i editat per Úrsula Llibres (que és una joia de disseny i que es pot adquirir a un preu mòdic a les llibreries de la ciutat), cosa que ens permet parlar-ne amb propietat. Així, podem afirmar que la producció de Sanchki respon a un doble compromís: artístic (perquè la podem vincular amb els moviments d’avantguarda) i polític (perquè s’alinea amb les opcions contestatàries que volen canviar el món). Pel que fa a les influències, cal dir que no hi trobem a faltar cap dels grans noms que van integrar les avantguardes del segle XX i principis del segle XXI. Tanmateix, sí que s’hi troba un ressò especial de l’avantguarda soviètica dels primers temps de la revolució i també una explícita referència a figures situades a l’altre pol ideològic, com és el cas de Dalí, de qui Sanchki ha demostrat ser-ne un dels grans especialistes.

Després de la inauguració de la mostra i de l’impacte que ha provocat (gràcies sobretot al catàleg editat), es pot afirmar que el que va començar com un enigma s’ha convertit gairebé en un mite. És molt possible que el proper dilluns 15 de juliol, en la cloenda de l’exposició figuerenca, programada a les nou del vespre, potser es puguin esbrinar més claus d’interpretació de l’obra i de la personalitat de l’enigmàtic artista. Des d’aquí ens comprometem a mantenir els nostres lectors informats de les novetats que puguin aparèixer darrerament en aquest sentit.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li