Salvem l’Empordà celebra 15 anys amb una campanya per doblar el nombre de socis

0
1542

L’entitat fa balanç de la seva lluita pel territori i el paisatge alertant de l’amenaça del MidCat, la “segona MAT”


Des d’un terrat del nucli antic de Figueres amb vistes a la ciutat i a la plana empordanesa, Salvem l’Empordà va presentar divendres la campanya #somemporda. Els objectius són bàsicament tres: celebrar el 15è aniversari de l’entitat; recordar les campanyes i lluites d’aquests anys, tot fent referència als reptes de futur, i augmentar el nombre de socis perquè l’associació “pugui ser més autosuficient econòmicament”.

La portaveu Bàrbara Schmitt va explicar que actualment tenen 460 socis i havien arribat als 550. Ara “l’objectiu seria doblar la xifra”, segons Schmitt. I és que ara s’han d’afrontar despeses judicials en els processos; la normativa de la comptabilitat és més complexa i les subvencions han baixat considerablement. Per això Salvem l’Empordà busca més finançament per tirar endavant les causes pendents i els reptes de futur.

El membre de la junta de Salvem l’Empordà, Llorenç Pascua, va recordar que “quinze anys enrere des del terrat on estem hauríem vist unes trenta grues instal·lades”. S’estava en plena bombolla immobiliària. Pascua va fer referència a “l’esclat d’aquesta bombolla i tot allò que es va endur per davant”. Malgrat tot, des de l’entitat asseguren que durant 15 anys han aconseguit aturar projectes agressius pel territori i el paisatge. En un mapa editat en el butlletí especial de la campanya hi “els èxits” aconseguits, però també “fracassos com ara la MAT, el més notable”. Pel que fa a les “amenaces actuals”, els ecologistes alerten que amb el projecte d’interconnexió del gas MidCat “afrontem una segona MAT”. En qüestions de present, Pascua es va mostrar convençut que ara torna “la disbauxa urbanística amb la febre dels macrocàmpings en zones d’alt valor paisatgístic”. Segons el dirigent de la Iaeden, “en franges litorals restringides a la construcció es volen fer urbanitzacions encobertes. Seria la tendència actual d’allau de bungalows”.

Salvem l’Empordà va néixer el 2002 a partir de la Iaeden amb l’objectiu de crear una plataforma ciutadana transversal capaç de defensar el territori i el paisatge empordanès. Precisament, la Iaeden havia sorgit el 1980 en el marc de la lluita per salvaguardar els Aiguamolls. Amb les accions de Salvem l’Empordà, els activitstes recorden victòries importants. Entre aquestes, la frenada de projectes com el FluviàMarina, el Golf de Vilanera o la urbanització a Cap Ras.

Les col·laboracions d’en JAP i l’Ă€lex Gifreu

En el marc de la campanya #Som Empordà, s’ha editat un butlletí especial  sobre  el  15è aniversari de Salvem l’Empordà. La imatge de portada està il·lustrada per Joan Antoni Poch, JAP -una part del dibuix la mostrem en aquesta peça-. D’altra banda el dissenyador altempordanès Àlex Gifreu també ha contribuït en la imatge de les samarretes per celebrar l’efemèride.  Pel que fa a les  activitats programades pel 15è aniversari, el dissabte 29 d’abril hi haurà una gran festa a la Rambla de Figueres.   El 7 de maig es faran tallers de natura als Aiguamolls de l’Empordà i una arrossada. Per al 28 de maig hi ha prevista la marxa “Som Empordà” a Serra Verdera i per al 3 de juny i el 8 de juny s’han organitzat les xerrades “Accions directes en defensa del territori” i “Quin Empordà volem d’aquí a 20 anys?”. La festa final d’aniversari serà el 17 de juny a la Rubina. A més, hi haurà una exposició fotogràfica tot el mes de juny al bar de La Cate. Més informació d’agenda i accions a www.somemporda.org.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li