Salvador Medrano: «La persona és el centre de gravetat de l’Exèrcit de Terra»

0
1622

El Coronel ocupa el càrrec a l’Aquarterament Àlvarez de Castro de Sant Climent Sescebes des del desembre del 2021. El Regiment Arapiles 62 celebra la Festa Nacional amb tres actes que tindran lloc els dies 7 i 8 d’octubre


Des del mes de desembre de 2021, el Coronel Salvador Medrano Juárez és el cap del regiment Arapiles 62, unitat d’infanteria que es troba ubicada a l’aquarterament general Álvarez de Castro, al municipi de Sant Climent Sescebes. Aquest càrrec coincideix amb la figura de comandant militar de la província de Girona. És nascut i criat a Saragossa i com la majoria dels militars ha sofert bastants canvis de destí, que han implicat el canvi d’ubicació geogràfica per tot el territori espanyol.

El seu primer destí va ser el 1994, quan va acabar els estudis, i com a tinent d’infanteria al regiment de caçadors de muntanya «America» 66 a Pamplona. La seva il·lusió era formar part de les unitats de muntanya, i va tenir la sort de poder traslladar-se a Pamplona. En aquest regiment va ser-hi quatre anys i una de les missions on es va desplegar va ser a Bòsnia i Hercegovina (Mostar i Stolac).

Quan el van ascendir a capità, va ser destinat a la Unitat de Suport Logístic de Sevilla, i és allà on va començar el seu contacte amb les unitats logístiques. Després va tornar a les unitats de muntanya, concretament al regiment de caçadors de muntanya de Jaca, on el van ascendir a comandant i amb aquest càrrec va tenir l’oportunitat de desplegar-se tres vegades a Afganistan (Kabul, Herat i Qala e Naw). La primera missió en la qual va participar va ser la del primer contingent que va arribar a Kabul, tres mesos després de l’atemptat de les Torres Bessones de Nova York.

Posteriorment, mantenint el càrrec de comandant, durant un període de cinc anys va ser pro-fessor de l’Acadèmia General Militar de Saragossa tant en el Departament d’Idiomes com en el d’Instrucció i Ensinistrament. Segons el coronel, va ser una etapa diferent i gratificant perquè va poder transmetre la seva experiència i coneixements a oficials cadets de primer i cinquè curs.

En ascendir al càrrec de tinent coronel, se li va assignar el comandament del Batalló de Caça-dors de Muntanya IV/62 a Barcelona, a l’aquarterament del Bruc. Segons el coronel va ser una experiència formidable perquè és el lloc on «es valora la persona com a centre de gravetat de l’Exèrcit de Terra», que per a ells és el més important.

En acabar el comandament del batalló, va ser destinat a la Direcció d’Adquisicions del Coman-dament de Suport Logístic de l’Exèrcit de Terra (ET) a Madrid. L’època que va coincidir amb la situació de crisi sanitària de la covid-19 i quan l’exèrcit, amb l’operació BALMIS, va desplegar efectius per a actuacions diverses com per exemple la desinfecció d’infraestructures.

Com concilia un militar la seva vida familiar?
En el meu cas particular, la conciliació familiar ha estat gràcies al suport inestimable i compren-sió de la meva dona. De totes maneres, aquest assumpte preocupa les Forces Armades en general, i de fet des del Ministeri de Defensa s’han adoptat moltes mesures a nivell normatiu i legislatiu per acomodar la vida militar als nous temps i a la conciliació familiar.

El que fa 30 anys era impensable, com per exemple un permís de paternitat o una llicència per estudis o per assumptes propis, actualment la llei militar ho contempla.

Quants militars hi ha actualment a la base?
Actualment ens trobem entre uns 500 i 600 militars a la base. Això és variable perquè hi ha gent que causa baixa, que demana canvi de destí, hi ha noves incorporacions o perquè l’oferta pública no és la mateixa cada any.

Quin és el perfil dels militars d’aquesta base?
És una unitat bastant jove: el personal de tropa té una mitjana d’edat de 27 anys i del quadres de comandament, al voltant dels 34 anys. Del 30% del personal que hi ha a la base, aquest és el seu primer destí després de sortir de l’acadèmia militar.

Ens trobem que hi ha molt personal de tropa de fora de Catalunya que descobreix l’entorn de Sant Climent Sescebes i s’hi queda. Per tant, veiem com molts militars que inicialment consideren que el destí és poc atractiu, quan el descobreixen, els canvia totalment la perspectiva i decideixen quedar-s’hi, i fins i tot alguns formar una família.

Majoritàriament d’on són els militars de la base?
El 15% del personal és català de naixement i la resta, de tot Espanya. Com a curiositat tenim set estrangers que són de l’Equador, laRepública Dominicana, Colòmbia i Argentina.

En quines missions internacionals participa aquest regiment?
El regiment està implicat en l’operació internacional de Presència Avançada i Reforçada de Letònia, una operació que té l’objectiu de demostrar la defensa d’aquest país davant de qualsevol amenaça

En dues ocasions, el regiment ja hi ha desplegat entre 140 i 150 persones. La previsió és que durant el 2023 el regiment es vegi implicat i participi en aquesta mateixa missió.

Quins són els vehicles més característics d’aquest batalló?
El vehicle principal, que dona naturalesa al regiment i el batalló Badajoz és el vehicle de combat d’infanteria (VCI) Pizarro.

Què és l’Arapiles Race?
És una carrera de 10 km de tipus Spartan en la qual els participants formant equips s’enfronten a 15 obstacles. Aquesta competició és una de les formes amb què s’assoleix l’objectiu de les Forces Armades d’apropar-nos a la societat civil, ja que hi pot participar qualsevol ciutadà encara que no sigui militar. La competició s’inicia a l’aquarterament de Sant Climent Sescebes i recorre diferents punts del Parc Natural de l’Albera

Se n’han fet dues edicions, enguany ha estat la segona, amb un nivell superior, a la qual es va aconseguir que hi participés un equip del regiment britànic Sixteenth Lancers. Així mateix, hi van participar uns 300 corredors, dels quals el 70% formaven part d’equips de la població civil, generalment de la província de Girona.

Ens pot informar sobre el programa d’activitats d’aquest mes en motiu de la Festa Nacional d’Espanya del 12 d’octubre?
Els objectius fonamentals d’aquest programa d’activitats són enfortir els llaços de les Forces Armades amb la societat civil i fomentar la cultura de defensa.

Les activitats que s’han organitzat entorn a la Festa Nacional són tres. En primer lloc, divendres 7 d’octubre es durà a terme una jornada de portes obertes a les fosses del castell de Sant Ferran, a partir de les 17 h fins a les 19 h, que tindrà continuïtat dissabte 8 d’octubre a partir de les 13 h fins a les 19 h.

La jornada de portes obertes serà accessible a tothom, hi participarà l’Exèrcit de Terra, la Policia Nacional i la Guàrdia Civil, i consistirà en dues parts. Per una banda, hi haurà una sèrie d’exposicions estàtiques i, per una altra banda, activitats dinàmiques. L’objectiu principal d’aquesta jornada és que la societat civil pugui tenir contacte directe amb els cossos de seguretat i l’Exèrcit de Terra.

A les exposicions estàtiques s’hi podran veure estands de l’Exèrcit de Terra amb mitjans de transport militars, mitjans especials com per exemple ambulàncies, i els de combat, com per exemple el Pizarro i un transport eruga cuirassat (TOA). En aquests vehicles els visitants hi podran accedir. També des de la unitat de Barcelona portaran vehicles d’alta mobilitat tàctica.

Tanmateix, hi haurà un estand d’auxili, un de comunicacions i un altre d’armament lleuger, i es mostrarà material útil per a les missions nocturnes.

La Guàrdia Civil hi participarà amb mitjans de serveis de protecció de la naturalesa (els anomenats SEPRONA), altres de les especialitats subaquàtiques, equips de rescat de muntanya i material dels equips de la policia judicial. La Policia Nacional mostrarà equips de desactivació d’artefactes explosius (TEDAX), guies canins i unitats de drons.

L’exhibició dinàmica consistirà en la demostració d’una actuació amb gossos, i l’Exèrcit de Terra explicarà el procés de com pujar a un Pizarro i com es despleguen en el lloc de combat. Així mateix, la jornada comptarà amb una pista d’obstacles infantil.

L’acte central d’aquest programa d’activitats és la Jura de la Bandera, que tindrà lloc al pati d’armes del castell de Sant Ferran, dissabte 8 d’octubre a partir de les 11.30 h. Es preveu que hi participin 300 militars que vulguin jurar la bandera, i també estarà obert a la gent que ho vulgui veure i participar en un acte militar.

És important destacar que estarà presidit pel General Cap de l’Estat Major de l’Exèrcit de Terra, Amador Enseñat i Berea, que és la màxima autoritat a l’Exèrcit de Terra. Per mi és una satisfacció que hi pugui ser tenint en compte que hi ha 20 jures de bandera a tot Espanya i tinc l’oportunitat que vingui a Figueres. Així mateix, comptarem amb l’assistència de la delegada del Govern a Catalunya, Maria Eugènia Gay.

La bandera nacional serà la del regiment i jo prendré jurament. L’acte també inclou un «Acto a los caídos» i una desfilada militar.

L’últim acte és el concert de música militar, a càrrec de la Unitat de Música de la Inspecció General de l’Exèrcit, que tindrà lloc a les 20 h del mateix 8 d’octubre, al castell de Sant Ferran. L’entrada és gratuïta però s’ha de demanar invitació per correu electrònic a regimiento-infanteria-arapiles62@mde.es.

El repertori sorprendrà perquè no només serà de música militar, sinó que sonarà música de pel·lícules, de temes més actuals adaptats i també hi haurà alguna sardana.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li