Salt endavant a l’Escala per a la futura planificació de Vilanera i l’estany de Poma

0
847

L’Ajuntament ha aprovat la modificació del PGOU de la zona de l’estany i una modificació de crèdit per comprar el mas


El ple de l’Escala ha aprovat aquesta setmana dos acords de gran trascendència per a la planificació dels espais i equipaments públics. D’una banda, ha aprovat provisionalment la modificació del pla general que afecta l’entorn de l’estany de Poma; i de l’altra, ha donat el vistiplau a una modificació de crèdit que ha de permetre comprar el mas Vilanera. Dues qüestions que l’alcalde, Víctor Puga, titlla com a «claus» per a la planificació del municipi, ja que marquen «el tret de sortida d’una tramitació que pot ser fonamental de cara al futur».

La modificació del pla general «Parc de l’Estany de Poma i sistemes del nucli antic urbà» es va aprovar inicialment el setembre del 2020, amb els objectius d’incrementar i concentrar el sistema d’espais lliures al Parc de l’Estany de Poma, consolidar l’avinguda Montgó com a eix comercial i d’activitats, preservar la zona davant del risc d’inundabilitat, augmentar l’oferta de places hoteleres i millorar-les, esponjar el teixit urbà a l’entorn de l’església, i incrementar el sòl destinat a equipaments comunitaris a Can Maset.

Des d’aquella aprovació inicial, l’Agència Catalana de l’Aigua ha determinat que la làmina d’aigua de l’estany de Poma ja és de titularitat pública. Fet que ja s’inclou a l’aprovació provisional, que no estableix la compensació edificatòria que inicialment s’havia previst, ni l’ocupació de part de l’aparcament del carrer Naintré. Per a la resta, el que es fa és una reassignació d’usos, de manera que la major part de tot l’entorn de l’estany sigui d’ús públic, concentrant les possibilitats d’edificació que tenien els propietaris a la part més externa i propera a zones ja edificades. L’objectiu és que tot l’entorn de l’estany, fins ara utilitzat com a càmping, es converteixi en un gran parc d’ús públic, amb itineraris i espais que posin en valor l’interès natural, cultural i patrimonial d’aquest àmbit. I un cop feta l’aprovació provisional, només falta que la Comissió Territorial d’Urbanisme faci la tramitació definitiva.

MAS VILANERA. D’altra banda, el ple també va aprovar una modificació de crèdit que habilita una partida de 1.332.650 euros (partint del romanent de tresoreria positiu del 2021) per tirar endavant un futur acord de compra del mas Vilanera. De fet, ja hi ha un preacord, amb la voluntat municipal que s’acabi formalitzant en els propers mesos.

La idea és que aquest mas, amb una situació estratègica entre els parcs dels Aiguamolls de l’Empordà i el Montgrí, illes Medes i el Baix Ter, es converteixi en un equipament de referència, vinculat entre altres aspectes a la interpretació del medi natural i socioeconòmic. Una iniciativa per a la qual també es mantenen contactes amb la Generalitat

El mas data del segle XVI, i havia quedat fora de l’acord de compra que va fer l’Ajuntament de l’Escala fa quatre anys de les 32 hectàrees de terreny que hi ha al seu voltant. Els terrenys de Vilanera inclouen espais d’un alt interès històric, com són les restes del monestir de monges benedictines de Santa Maria de Vilanera.

EXERCICI 2021, BEQUES I MOCIONS. El ple de la setmana passada també va aprovar el tancament del pressupost municipal del 2021, amb 6.386.961 euros de romanent de tresoreria positiu i un 3,56% de ràtio d’endeutament. A més, va donar el vistiplau a les bases que han de regir la Beca de Primavera d’arts plàstiques i la nova Beca de Tardor, que es dedicarà a la recerca. I amb tots els grups municipals com a proposants, es van aprovar dues mocions: una relacionada amb la guerra d’Ucraïna i una altra sobre el Dia Internacional de la Dona.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li