Sabies que…?

0
873

A Sant Climent Sescebes hi ha una font d’aigua mineromedicinal que surt a 28,5 graus? Es tracta de la Font Pudosa, situada a la llera de la riera de l’Anyet i el seu nom prové de la lleugera olor a sulfur d’hidrogen que desprèn l’aigua


A Sant Climent Sescebes hi ha una font d’aigua mineromedicinal que surt a 28,5 graus? Es tracta de la Font Pudosa, situada a la llera de la riera de l’Anyet i el seu nom prové de la lleugera olor a sulfur d’hidrogen que desprèn l’aigua. Segons la història, a inicis del segle XX ja es parla de l’existència d’aquest broll d’aigua, ja que era molt bona per a la pell i la digestió. Les famílies de pobles de l’entorn, com ara Roses o Portbou, anaven al brollador termal i mineromedicinal d’aigües carbonatades sòdiques, ja que era un punt d’especial interès. Inclús, expliquen que hi havia gent que venia des de Barcelona per visitar-la i s’allotjaven a l’antiga fonda de La Parra. En el passat, al ser un broll d’aigua mig calenta, s’hi aplegava molta gent, majoritàriament dones i mainada, ja que hi havia uns rentadors que van acabar essent el safareig públic. Amb el pas dels anys i l’èxode rural, la zona va quedar en l’oblit i es va anar degradant, tot i la importància de l’espai.

EN L’ACTUALITAT. Als anys 90 ningú es va ocupar de la zona «d’aigua calenta» i no va ser fins a l’arribada dels 2000 quan l’Ajuntament de Sant Climent Sescebes i també la població, va veure que era un punt d’allò més interessant pel poble, ja que el feia únic en aquest sentit. És per això que des de llavors s’està estudiant què fer a la Font Pudosa, a banda de ser un punt d’interès turístic. No va ser fins al 2009, però, que el Boletín Oficial del Estado va declarar-ne la seva condició mineromedicinal i termal. Aquest és el reconeixement oficial de la font, i el primer pas per a la seva explotació comercial. Segons va explicar l’alcaldessa de la població, Olga Carbonell, hi ha diferents empreses que s’han interessat per la Font Pudosa i per l’opció de crear-hi un balneari o una zona d’aigües termals. Avui l’entorn està ben cuidat i és un espai natural molt atractiu. El 2002 s’hi va construir una escullera al meandre per protegir el paratge dels aiguats i es va netejar l’entorn, ampliant un dels rentadors i arreglant el viver gran de sota el plataner.

LES TRINXERES. La població va tenir un paper rellevant després de la Guerra Civil Espanyola: tot i no ser un poble fronterer, s’hi van instal·lar els maquis per oposar-se a la institucionalització del règim franquista. A això s’hi va sumar la II Guerra Mundial, i per protegir el país, el govern d’Espanya va fer-hi una línia de nius de metralladores units per trinxeres. Avui aquestes trinxeres encara són visibles; per trobar-les cal anar fins a Vilartolí, el veïnat està situat la dreta de la riera d’Anyet, a uns 2 km al nord de Sant Climent. Aquest és l’antic camí que connecta amb Requesens i Cantallops i on hi ha les trinxeres.


  • Pots consultar l’Hora del Poble de Sant Climent Sescebes, aquí.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li