
Sembla ser que l’ermita de Santa Eugènia fou construĂŻda mentre era rector de la parròquia d’Agullana el doctor Camderas, a mitjans del segle XVII. Aquest fou un perĂode de guerres (la campanya de MorellĂ s i el setge d’El PertĂşs en sĂłn un exemple). Dècades mĂ©s tard, els devots ampliaren l’ermita i recol·locaren les relĂquies
Â
L’ermita de Santa Eugènia es troba ubicada al nord-est de la poblaciĂł d’Agullana, vora del coll del Portell, i Ă©s una de les zones mĂ©s accessibles dels Pirineus per entrar i sortir de la penĂnsula Ibèrica?
Alonso de Villegas, en el seu Flos Santorum de 1588, ens explica que al s. XVI les relĂquies de santa Eugènia es guardaven al monestir de Nájera i que anys desprĂ©s varen ser traslladades. Els pelegrins que les transportaven volgueren reposar abans de passar el coll de Portell en el seu camĂ cap a França. Quan van voler reprendre el camĂ no pogueren aixecar la caixa de les relĂquies i les hagueren de deixar amagades per anar a buscar ajuda. Aleshores els hereus del mas Sunyer de Gensalma descobriren un bou del seu ramat agenollat davant d’unes maleses per on sortia una llum. Els mossos desbrossaren la malesa i trobaren una caixa que desprenia molta olor. Avisaren el capellĂ del poble, que obrĂ la caixa i trobĂ un pergamĂ que donava fe de l’autenticitat de les relĂquies. En aquest lloc construĂŻren, doncs, la capella per venerar la santa, i a l’altar, sota l’ara, hi situaren les relĂquies.
Sembla ser que l’ermita de Santa Eugènia fou construĂŻda mentre era rector de la parròquia d’Agullana el doctor Camderas, a mitjans del segle XVII. Aquest fou un perĂode de guerres (la campanya de MorellĂ s i el setge d’El PertĂşs en sĂłn un exemple). Dècades mĂ©s tard, els devots ampliaren l’ermita i recol·locaren les relĂquies.
La seva ubicaciĂł, just al camĂ del coll del Portell, molt transitat en aquella època, ja que creuava de banda a banda els Pirineus, va provocar que amb l’arribada de nous perĂodes convulsos l’ermita fos saquejada i les relĂquies fossin escampades. El rector de MorellĂ s, doctor Saboija, aconseguĂ recollir les relĂquies de la santa i les custodiĂ a l’esglĂ©sia de MorellĂ s fins que el poble d’Agullana les reclamĂ .
La documentaciĂł que es conserva a l’Arxiu del Bisbat de Girona esmenta que el 1702, els pabordes de Santa Eugènia, Pere Carreras i Pere GenĂs, van fer construir un reliquiari de plata per desar-hi alguns ossos de la santa. L’any 1703, el papa Climent XI va concedir una butlla amb indulgències i privilegis a la Confraria de la Capella de Santa Eugènia. En aquell any, el rector de la parròquia d’Agullana era Josep Deviu, i els pabordes, Jaume PerxĂ©s i Josep Gener. La capella ha estat restaurada diverses vegades. En una d’aquestes intervencions, de mitjans del segle XX, s’hi van afegir elements arquitectònics forans. La restauraciĂł mĂ©s recent ha tingut lloc aquest hivern de 2021. S’hi ha fet una intervenciĂł urgent, atès que havia aparegut una esquerda al mig de l’absis que el travessava de dalt a baix, just darrere de la imatge de la santa. El Bisbat ha actuat rĂ pidament i ha fet instal·lar sis tirants als murs. TambĂ© ha fet reconduir les aigĂĽes pluvials de la muntanya perquè no afectin els fonaments de la construcciĂł.
El temple és d’una sola nau, amb un absis rectangular, i presenta dos cossos adossats: un a la part de migdia de la nau que, a la planta baixa, acaba amb una porxada amb arcs rebaixats, i un altre de més modern, a la part de ponent.
Els llibres del segle XVIII conservats a la parròquia ja esmenten que l’últim dia de les festes de Pasqua té lloc la festa principal dels confrares: es diu missa matinal i se celebra un solemne ofici on es trien, in cornu altaris, primerament dos pabordes, després dos obrers i, després, dos consellers per regir i executar el que s’ha de fer a l’ermita durant l’any. Actualment hi ha tres parelles de joves del poble que són considerats pabordes. El manteniment de l’ermita el fan l’Ajuntament i el Bisbat conjuntament. Aixà doncs, els agullanencs, el dilluns de Pasqua de Resurrecció, celebrem l’aplec per venerar santa Eugènia. La gent puja en romiatge cap a l’ermita per assistir a missa, acompanyada dels pabordes.
El capellà beneeix durant la missa uns trossets de pa adornats amb branquetes de bruc, que després es reparteixen entre tots els assistents.
En acabar la missa, tot el poble canta els goigs dedicats a la santa. Seguidament, els pabordes fan un passeig mentre la gent es prepara per dinar. S’anomena llevant de taula i consisteix que cada paborde tregui a ballar les persones de les taules al compàs d’una música tradicional. Els balladors donen una almoina als pabordes per sufragar les necessitats de l’ermita durant l’any.
DesprĂ©s de dinar, els pabordes ballen amb parelles el ball de ramellets, que consisteix a ballar al so de mĂşsica popular mentre es convida els agullanencs a afegir-s’hi. Però per poder sortir a ballar, cada parella d’agullanenc ha de comprar un ram de flors i uns confits.En aquest cas, l’alcalde i els pabordes pagaran el ram de flors amb tres monedes del segle XVIII: una d’or de Ferran VI, de l’any 1750, i tres de plata de Carles III, dels anys 1776 i 1777. Any rere any, doncs, els pabordes es passen aquestes monedes per simbolitzar la promesa feta, que no Ă©s cap altra que tenir cura de l’ermita.Per acabar la festa popular, es baixa fins al poble i a la plaça es balla una sardana d’una sola rotllana anomenada «de les cuineres». Enguany, la missa del 5 d’abril serĂ presidida pel bisbe de Girona, Francesc Pardo.L’Aplec de Santa Eugènia ha estat considerat com a lloc de germanor entre els diferents pobles de banda i banda de la carena pirinenca (MorellĂ s, les Illes, la Vajol i Agullana). El podrĂem definir com un aplec transfronterer des del segle XVIII, ja que, any rere any, sĂłn molts els veĂŻns de la Catalunya Nord que el freqĂĽenten.Â
Leave a Reply