Sabies que…

0
1127

…el vuit de setembre milers de formigues alades van a morir a la capella del Fau de Maçanet de Cabrenys?


Així ho explica la llegenda que comparteix el cronista local, Pere Roura i Sabà, al seu blog. Segons relata Roura, l’any 1315 es va construir la capella del Fau i va ser en honor de la Mare de Déu, tot i això, la capella també era coneguda com a «la Marededéu de les Formigues o Alades, perquè en el dia de la seva festivitat que és el vuit de setembre, milers de formigues alades hi van a morir» desgrana el text.

LA LLEGENDA DEL FAU. Segons escriu Roura, la llegenda explica que aquest fenomen natural començava just a l’inici de la missa i quan acabava, l’entorn de la capella i el terra que l’envoltava quedava ple de formigues alades. Hi ha qui diu que el fenomen és perquè els animalons se senten atrets per les llums, l’olor dels ciris o perquè és un dia que s’hi aplega molta gent. D’altres apunten que les formigues surten d’un forat, «el forat de la cisterna» i d’altres creuen que baixen de les muntanyes. Segur que n’hi ha l’explicació científica.

LA LLEGENDA DE LA VARA D’EN ROTLAN. Aquesta és potser la llegenda més coneguda i versionada del municipi i l’acompanya la frase mítica de: «Allà on la meva vara caurà: Maçanet de Cabrenys serà!». Anem a pams. Segons explica una de les versions, a principis del segle XI el personatge històric Rotlan, guerrer de l’època de Carlemany, quan va acabar la campanya contra els sarraïns, va llençar una barra de ferro des de l’altra banda dels Pirineus i va cridar la frase anomenada fa poc. I, al cap dels anys, tal com explica el cronista maçanetenc Pere Roura, «en un principi el pal de ferro es va plantar al costat del portal de l’ajuntament, que llavors es trobava a la plaça major, on avui hi ha la botiga de regals. La barra estava retinguda per dos tirants de ferro encastats a la paret de la casa, sembla que servien per sostenir unes teieres per enllumenar la plaça sobretot en les festes».


  • `Pots consultar l’Hora del Poble de Maçanet de Cabrenys, aquĂ­. 

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li