Sabies que…

0
1561

…el Pont del Ferrocarril de Colera va ser construït per Gustave Eiffel el 1878 i està inclòs en l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya?


Segons fonts municipals, el desembre de l’any 1877 la tramuntana va fer caure les vies del pont de Colera. La inauguració del pont del ferrocarril de Tarragona-Barcelona-França que passa per la població de Colera va celebrar-se a Portbou el dia 20 de gener de 1878. L’acte va comptar amb moltes autoritats, civils i militars, espanyoles i franceses. Pel que fa a les xifres tècniques, cal destacar que el viaducte de Colera té una alçada de 20 metres sobre el nivell de la vall, una longitud de la biga metàl·lica de 187,61 m i un pes total de 248.836 kg. Està dividit en cinc trams: dos de 31 m i tres de 41,04 m.

Una de les curiositats del pont del ferrocarril de Colera és que el va construir l’empresa d’Eiffel entre els anys 1877 i 1884. La companyia va fer diversos ponts a diferents localitats de Girona, entre els quals cal destacar el de Flaçà, el de la Valleta de Llançà i el de Girona.

L’ARBRE DE LA PLAÇA. Un altre dels indrets curiosos i amb història local és la plaça Pi i Margall, concretament l’arbre, un plataner centenari que presideix l’emplaçament. Des del consistori expliquen que va ser l’any 1898, el llavors alcalde de Colera, quan encara depenia de Portbou, Pere Homs Guanter, qui va ordenar plantar el plataner i també tretze més a les cantonades de la mateixa plaça. Tot i la bona voluntat d’Homs, al cap del temps van haver de treure els arbres de les cantonades perquè obstaculitzaven el pas de carros i carretons.

ART PARC. Colera compta amb un petit museu a l’aire lliure, es tracta de l’Art Parc, un conjunt escultòric de l’artista Joan Padern. El conjunt data de l’any 1991 i està situat a la platja d’en Goixa (o platja dels Morts) davant l’estació de ferrocarril. Fonts municipals expliquen que aquest conjunt escultòric està situat en uns terrenys propietat de RENFE, però que els han cedit al consistori colerenc amb la finalitat de difondre l’art de Padern.

ELS CANONS. A tocar del port de Colera, on hi ha el cap de Lladró, hi trobem dos canons de procedència desconeguda, però que segons explica la història del municipi es tracta d’uns canons que els germans Bonaventura Sangenis, que van ser cofundadors del municipi de Colera, van manar col·locar a la muntanya per a la construcció d’una torre de defensa, una torre que mai es va acabar de construir.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li