Sabies que…

0
846

…a Sant TomĂ s de FluviĂ  hi ha una de les pintures romĂ niques mĂ©s importants de Catalunya?


A Sant Tomàs de Fluvià hi ha una de les pintures romàniques més importants de Catalunya. Sabem que el priorat benedictí va ser fundat durant l’últim terç del segle xi pels monjos de Sant Víctor de Marsella. I, l’any 1982, a l’església de Sant Tomàs de Fluvià, s’hi va descobrir un important conjunt de pintura mural, a la conca absidal i a la volta de la nau. Segons els experts, les pintures s’han de datar entre els segles xii, l’absis, i el xiii, la nau. En aquest emplaçament ja s’hi han fet fins a tres campanyes d’excavació, tant a l’interior com a l’exterior, i cal destacar que s’hi va trobar tota mena de vestigis: ceràmica grisa emporitana, campaniana, terra sigil·lada, teules i imbrices i trossos d’estuc pintat de diferents colors. També una sitja i una sepultura, i van trobar-hi una moneda visigòtica i fragments de terrissa d’aquesta època. La data de les troballes va del segle ii aC fins al segle viii dC. I gràcies a les excavacions, es van identificar les restes d’una vil·la romana i altres murs que els experts consideren d’una església anterior a la romànica.

TROBALLES IBERES. Tal com expliquen des de l’Ajuntament de Torroella de Fluvià, no fa massa anys, durant la construcció d’uns habitatges d’obra nova, es van descobrir unes restes de ceràmica. Els serveis arqueològics de la Diputació de Girona van datar les restes del segle iv aC. Segons els experts, les troballes de ceràmica corresponen a l’època dels ibers, igual que les sitges que es van trobar al poble.

LES TRES ESGLÉSIES. Com hem dit anteriorment, Torroella de Fluvià i el seu entorn comptava amb un total de sis esglésies, de les quals avui se’n conserven tres: l’església de Sant Cebrià de Torroella de Fluvià, l’església de Sant Esteve de Vilacolum i l’església de Sant Tomàs de Fluvià. Totes les esglésies es poden visitar, amb visites guiades.


  • Pots consultar l’Hora del Poble de Torroella de FluviĂ , aquĂ­. 

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li