Sabies que…

0
698

… la porta d’entrada de la cultura grega i romana, a la penĂ­nsula, va ser a EmpĂşries?


 

Sabies que la porta d’entrada de la cultura grega i romana, a la península, va ser a Empúries? És per això que la vila marinera porta la cultura per bandera, però anem a pams. Per entendre tota l’oferta cultural de l’Escala cal saber que un dels jaciments arqueològics grecoromans més importants de Catalunya el trobem dins el terme municipal escalenc, a Empúries. A l’espai del MAC-Empúries es conserven les restes d’una ciutat grega -Empòrion- i d’una ciutat romana -Emporiae-, creada a inicis del segle I aC sobre les estructures d’un campament militar romà instal·lat durant el segle anterior. El jaciment és un espai idíl·lic on descobrir els nostres orígens, envoltat de natura i a tocar del mar. En destaquen, entre altres, els seus mosaics de les velles cases senyorials, l’escultura d’Asclepi o el fòrum romà. No va ser fins al 1908 quan s’hi van fer les primeres excavacions, és per això, que actualment encara queda molt per descobrir i investigar sobre la nostra història. El MAC-Empúries es pot visitar durant tot l’any, però cal saber que a l’estiu s’hi fan visites teatralitzades i en diferents idiomes.

Com hem dit, l’Escala gaudeix d’un gran nombre d’espais culturals que ens permeten entendre millor la seva història i les seves tradicions, un d’aquests espais és l’Afolí de la Sal.

L’AFOLÍ DE LA SAL. Abans de presentar l’equipament, cal saber que l’Afolí de la Sal era l’antic magatzem de sal que hi havia al municipi, quan aquest producte era un monopoli reial. Arribava en vaixells enormes i es guardava a l’Afolí per després distribuir-la a altres punts del territori. Amb els anys, l’Afolí es va anar degradant i el consistori escalenc va adquirir-lo l’any 2006. No va ser fins al 2017 que va inaugurar-se com a equipament cultural i avui és el Museu d’història del municipi amb exposicions permanents i temporals i té també l’Espai Víctor Català i treballa com a centre de divulgació de l’obra de l’escriptora escalenca universal. En aquest sentit, cal destacar que la vila compta amb la Ruta Víctor Català, que es tracta d’una passejada pel barri vell per descobrir els indrets que van inspirar-la.

EL MASLE. El Museu de l’Anxova i la Sal (MASLE) el trobem a l’edifici de l’antic escorxador. Compta amb una exposició permanent que relata la història de la pesca des del segle XVI fins a l’actualitat i, sobretot, la salaó d’anxoves, indústria que al llarg dels segles ha sigut el motor de la vila i l’ha fet famosa arreu del món. Cal destacar que el museu ofereix exposicions temporals i visites i rutes culturals. D’altra banda, també organitza cicles de conferències sobre història, cultura i patrimoni organitzades pel Centre d’Estudis Escalencs. L’equipament està a l’entrada del poble, al costat de la Font i el safareig públic de la vila, datat de 1796.

CASA DE PESCADORS CAN CINTO XUÀ. Al carrer de la Torre número 35 es pot visitar com era antigament una casa de pescadors. Aquesta és una altra de les joies del municipi, es tracta d’una casa del segle XVIII que conserva la típica estructura de pescadors. Expliquen que aquest és un dels pocs exemples de casa de pescadors que es podem trobar a Catalunya oberta al públic.


  • `Pots consultar l’Hora del Poble de l’Escala, aquĂ­. 

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li