Sabies que…

0
1073

… el primer gran aiguat que hi ha documentat a Cabanes va ser l’any 1183?


… el primer gran aiguat que hi ha documentat a Cabanes va ser l’any 1183? Expliquen que aquest, com molts altres, va destruir totes les collites de la població. I sabies que al cap de molts anys, i també pels efectes d’un aiguat, el poble va desaparèixer? Al portal digital del consistori hi apareix tot un seguit de dates que tenen relació amb els episodis fluvials més importants del poble i es recull la informació d’un exemplar de la Revista de Gerona de 1880 que conté la transcripció d’un manuscrit del segle XV on s’expliquen els efectes de l’aiguat que el 8 d’octubre de 1421 va patir la comarca de l’Alt Empordà i que va enderrocar Cabanes. Al text hi apareix el següent: «l’aigua s’emportà tot lo lloch de Cabanas on dels seixanta fochs que hi havien no en quedà cap. Morí gent i es perderen el bestiar, les reserves de menjar i els béns. Només van sobreviure els qui es van poder refugiar a la Torre.» A mesura que anaven passant els anys, les veïnes i veïns de la zona van començar a fer obres de contenció dels rius; aquestes obres van començar el 1851. La història s’ha anat repetint al llarg dels anys, i és que la situació geogràfica de Cabanes no es pot canviar i, per tant, la població ha après a conviure amb els efectes dels aiguats i les riuades. De fet, també és per aquest motiu que el poble se l’ha anomenat «poble mesopotàmic». Tal com explicava Joan Guillamet a Coses i gent de l’Empordà, el 1990, «per això he dit que Cabanes és un poble mesopotàmic, perquè és entremig de dos rius, que, encara que no siguin el Tigris i l’Eufrates, també fan el seu respecte i la seva basarda …»

EL MALNOM DE POTAMOLLS. El gentilici de Cabanes és cabanenca i cabanenc, però, com a arreu de Catalunya, Cabanes té el seu àlies popular: potamolls. I el motiu? És evident, la gent del poble tenien més dies els peus molls que no pas secs, i és per això que històricament se’ls coneix com a potamolls.

L’alcalde de la població, Àlex Hernández, explica que «al ser un poble entre dos rius, hi ha hagut crescudes històriques molt importants i antigament era molt fàcil que el poble quedés totalment inundat». Així doncs, el batlle afegeix que «el nom de potamolls ve per quan hi havia aquestes crescudes, ja que abans no hi havia els ponts que tenim actualment i a la mínima que plovia una mica, la gent sortia dels camps i dels carrers amb els peus ben molls». Tot i això, l’alcalde conclou que el fet de ser una zona inundable i històricament lligada als aiguats ha fet que la «terra sigui molt bona per al conreu, ja que les zones que han estat inundades tenen bona terra per conrear».


  • Pots consultar l’Hora del Poble de Cabanes, aquí. 

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li