Sabies que…?

0
939

El pantà  de Darnius-Boadella proveeix d’aigua a Figueres, a poblacions costaneres de la comarca (les pertanyents a la Zona Nord del Consorci de la Costa Brava: Cadaqués, Llançà, Roses, Empuriabrava, Pau, Palau-saverdera, Vilajuïga i Garriguella) i a unes 4.200 ha de regadiu, 2.800 situades al marge esquerre de la Muga i 1.400 al dret


 

Sabies que el preuat Pantà de Darnius-Boadella encara és motiu de discussió entre veïns? Bé, no el lloc en si mateix, sinó el nom. Anem a l’inici: és l’any 1954, quan el Ministeri d’Obres Públiques de l’Estat espanyol, durant l’època franquista, ordena la construcció d’un pantà al terme de Boadella. Inicialment, gran part de l’embassament ocupava terme municipal del poble de Boadella, però a l’hora de fer les obres, per raons tècniques, van haver de modificar la ubicació del mur de contenció, que va passar finalment a Darnius. Tot i això, el nom no va canviar, ja que es va mantenir el topònim original del pantà. No va ser fins l’any 2014 que, després d’una petició de l’Ajuntament de Darnius, passés a dir-se pantà de Darnius-Boadella, per la Comissió de Toponímia de la Generalitat de Catalunya. Cal tenir clar que la major part de la seva superfície s’inclou dins del terme municipal de Darnius i, de fet, toca altres termes municipals de pobles com Terrades i Maçanet de Cabrenys. En canvi, no hi ha ni un metre quadrat de Boadella d’Empordà. És per això que des del poble de Darnius es va reclamar el que creien que «era seu» i manifestar que el municipi més afectat, en cas que les preses s’obrin, seria el de Darnius. D’aquí ve la «polèmica», per si se’n pot dir així, del nom del pantà. De fet, cada poble li diu el nom que vol, és per això que a l’Alt Empordà es pot sentir «el pantà de Boadella», «el pantà de Darnius» o «el pantà de Darnius-Boadella», el nom oficial.

LA IMPORTÀNCIA DEL PANTÀ. L’embassament és un dels punts més importants de la comarca, no només pel seu espai natural i de gaudi, sinó perquè proveeix d’aigua a Figueres, a poblacions costaneres de la comarca (les pertanyents a la Zona Nord del Consorci de la Costa Brava: Cadaqués, Llançà, Roses, Empuriabrava, Pau, Palau-saverdera, Vilajuïga i Garriguella) i a unes 4.200 ha de regadiu, 2.800 situades al marge esquerre de la Muga i 1.400 al dret. Per tant, és un punt d’aigua més que necessari. En qüestions més tècniques, la presa està feta de formigó i conté còdols de diverses mides, i d’altres acabats són de formigó armat. El pantà té un club nàutic que regula les activitats que s’hi poden fer, té una platja i tot un entorn preparat per fer-hi trobades, taules i zones de repòs i aparcaments per a vehicles i caravanes.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li