Sabies que…?

0
972

Sabies que l’església va haver de ser construïda a la postguerra per poder substituir el temple anterior?


Sabies que l’església va haver de ser construïda a la postguerra per poder substituir el temple anterior? L’església de Sant Julià va ser volada el 8 de febrer de 1939 i van haver de reedifica-la a la fi del segle. Una altra de les curiositats d’aquest centre de culte és que dins, a l’absis, hi ha una pintura mural obra del pintor alt-empordanès, Josep Ministral. De fet, Ministral fa temps que viu al poble de Llers i és una de les personalitats destacades de la vila.

Reprenent la història de la vila, com en d’altres poblacions de la contrada, va patir-hi les conseqüències de la crisi de la fil·loxera, quan les plantacions de vinyes de l’Empordà es van veure greument afectades. És per aquesta raó que les oliveres de la zona també es van veure afectades, i això, tant econòmicament com socialment, va tenir uns efectes devastadors en l’economia del poble, perquè gran part de la producció agrícola estava dedicada a l’olivera. La història ens diu que al segle xx, la majoria de la població continuava vivint del conreu de l’olivera, i no va ser fins a la I Guerra Mundial (1914-1918) que el poble de Llers es va aprofitar de la mancança de carbó mineral de França venent sistemàticament la fusta de les oliveres que ja no donaven fruit.

ELS FETS DE LA GUERRA CIVIL. La gran batalla espanyola va fer que hi hagués grans pèrdues tant humanes com econòmiques a tot l’estat, però a Llers cal destacar els fets que van succeir amb la retirada de les tropes republicanes del poble. El febrer de 1939, amb la imminent victòria franquista, l’exèrcit republicà va fer explotar el seu arsenal acumulat a l’església. I es va destruir el temple i diferents cases pairals com la de Can Capmany, Can Batlle, Can Comas o Can Casagran, entre d’altres.

PATRIMONI ARQUITECTÒNIC. Una altra de les curiositats del poble és que el seu nucli està inclòs en l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. El centre històric de la vila de Llers es troba al bell mig de l’entramat urbà de la població actual, al voltant del castell, delimitat pels actuals carrers de les Llisses, de la Muralla, del Ramal i de Sant Quirze. I per exemple, els carrers de l’interior del nucli, com ara el carrer de la Força o la pujada del Castell, són característics per ser costeruts i estrets.

Un altre dels punts d’interès el trobem al carrer de la Força: es tracta d’un portal de mig punt adovellat amb la clau gravada amb un personatge masculí i, al costat, una llinda esculpida amb la dama, ambdues datades el 1560. Expliquen que les construccions són bastides en pedra desbastada de diverses mides i disposades de manera irregular.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li