Sabies que…?

0
1249

Es pot descobrir el poble a través de la literatura de Josep Vicenç Foix?


Sabies que es pot descobrir el poble a través de la literatura de Josep Vicenç Foix? Tal com apunta la història, el reconegut poeta J. V. Foix va fer moltes estades al Port de la Selva, aproximadament des de l’any 1924 fins a la seva mort, a principis del 1987. Detallen que l’escriptor arribava a finals de juny i passa l’estiu a la població. Aquí feia passejades en barca i l’enamorava el paisatge de les roques del cap de Creus i el mar. Amb tots aquests anys d’estiueig, l’autor va voler plasmar els seus pensaments sobre el paisatge, la gent, les cales, i el pas del temps amb textos dedicats a la població que avui formen part de la Ruta J. V. Foix. Es tracta d’un total d’11 plafons diferents que estan repartits pel nucli antic i per l’entorn del poble que conviden a descobrir-lo a través de les paraules de Foix.

La Ruta J. V. Foix comença al passeig i passa per: el Monòlit, el Cafè de la Marina, l’Hotel Comerç, l’Església, el Moí de la Timba, el Racó de les bicicletes (una plaça del poble), el moll d’en Pere Pi, la plaça Port de Reig, el carrer Unió i acaba al port de Reig.

Un dels plafons més destacables és el número 10 que porta per nom Carrer Unió, 90. Aquest plafó informatiu s’explica que l’any 1947, Foix va comprar per 8.000 pessetes una casa de pescadors antiga, al carrer de la Unió, 90, i la va rehabilitar i decorar al seu gust. Segons detallen des del consistori, el poeta recollia arrels i troncs portats a la platja pel mal temps i pedres de la costa o de les rieres que li cridaven l’atenció i els posava com si fossin escultures a llocs ben visibles de la casa. També hi tenia quadres dels components de Dau al Set: Tàpies, Cuixart i Ponç; i és que l’escriptor va coincidir al Port de la Selva amb altres intel·lectuals com Alexandre Plana, Joaquim Ventalló i Josep Maria de Sagarra, entre altres. D’aquestes trobades de l’estiu van sorgir-ne algunes col·laboracions entre ells.

De fet, l’any 1966 Foix va escriure un pròleg per All i salobre de Josep Maria de Sagarra, on descriu els canvis en l’entorn i en els valors de la gent, ja que amb aquesta ruta literària es pot conèixer el pas del temps de la població (foto de l’Ajuntament).

ALTRES OFERTES. Tot i la gran oferta cultural que té el municipi, a Port de la Selva també hi ha diferents rutes per fer a peu o itineraris saludables. No ens podem oblidar, però, de la gran oferta gastronòmica i hotelera, per a totes les butxaques, que es pot trobar a la vila de pescadors.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li