Sabies que…?

0
1244

Sant Miquel de FluviĂ  Ă©s un dels pocs pobles de la provĂ­ncia i del territori catalĂ  que conserva un forn romĂ ?


 

Sabies que Sant Miquel de Fluvià és un dels pocs pobles de la província i del territori català que conserva un forn romà? Es tracta del Forn Romà del Clos Miquel, que es va descobrir, per casualitat, l’any 1974. Diem casualitat perquè la troballa va ser descoberta quan es feien unes obres d’ampliació del carrer, que actualment porta el nom de carrer del Forn.

EL FORN ROMÀ. És un forn vertical d’una sola estança que fa 1,98 metres de llargada per 2 metres d’amplada. És un forn de planta quadrada amb un pilar al mig que aguanta la graella: de fet, el dibuix hipotètic del forn destaca diferents parts com ara l’observatori, és a dir, el forat per on es controlava la cocció de la ceràmica, la xemeneia, la cambra de cocció, l’orifici o forats per on circulava l’aire de la cambra de combustió, el pilar que aguantava el forn, la cambra de combustió per on circulava l’aire calent i la boca del forn, allà on es cremava la llenya. Des del consistori de Sant Miquel de Fluvià diuen que és una estructura poc coneguda a la comarca i la intenció és dotar-la de pressupost i així difondre la importància que té a la història del municipi i també de l’Alt Empordà. El forn està situat entre el poble i la via del tren, i va ser una de les últimes restauracions del Dr. Miquel Oliva i Prat.

EL MONESTIR. Sant Miquel de Fluvià és conegut pel seu monestir, un temple romànic (s. XI) fortificat amb posterioritat (s. XIV) i reformat més tard (s. XVII). Està situat a la part antiga del poble, al mig de la plaça de l’Església, al costat de l’ajuntament.

Tal com hem dit, hi ha una butlla papal de Sergi IV de l’any 1011 que l’esmenta com una de les propietats de Sant Miquel de Cuixà en la que hi figura també una església. Hi ha qui explica que al segle XII va ser escollit per la família d’Oltrera per fer-hi un mausoleu. Entre la seva consagració i l’agregació a Sant Pere de Galligants el 1592, el monestir de Sant Miquel va rebre diverses donacions dels comtes d’Empúries, territori al qual pertanyia, i també dels comtes de Barcelona.

Una de les parts més destacades del monument és la torre de l’església de Sant Miquel de Fluvià. Els anys ens diuen que aquesta fortificació de l’església relaciona amb el moment bèl·lic i conflictiu de la Guerra Civil catalana de finals del segle XV, quan les tropes franceses van arribar a l’Empordà. De fet, l’any 2003 es va descobrir el mur d’un fossat que envolta l’església per la banda de tramuntana i de ponent. Pel que fa a la capçalera, destaca per tenir tres absis i és l’única part que presenta decoració llombarda. L’absis central té elements llombards amb l’escultura dels capitells de les finestres, dels arcs interiors, de les petites mènsules i de les cornises. Les dues absidioles presenten una decoració simple, sense elements esculpits, amb un parell d’arcuacions en cada un dels quatre espais entre les cinc lesenes. La cornisa és encorbada i al centre de cada absidiola hi ha una finestra d’obertura simple a l’interior i d’arcs de mig punt.

L’església és de planta basilical, i té tres naus amb un transsepte destacat dels murs laterals, i tres absis, amb un campanar massís. En destaquen també les mènsules situades a la base i a cada extrem del monument s’hi poden veure, en cada una d’elles, tres caps alats d’àngels.

EL CLAUSTRE ROMÀNIC. Va ser destruït i durant el primer terç del segle XII es va fer una reforma d’aquesta zona que li va donar un aspecte canònic. El claustre és de planta trapezial i té un pati central que està rodejat de quatre galeries porticades que connecten les dependències. A banda d’aquest monument, un dels més coneguts del poble, a Sant Miquel de Fluvià també es pot visitar la capella de Sant Sebastià, un temple d’una nau amb volta de canó i capçalera semicircular del segle XVIII, la font i el rentador. 


  • Pots consultar l’Hora del Poble de Sant Miquel de FluviĂ , aquĂ­. 

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li