Rutes per fomentar bones pràctiques

0
697

El projecte Eco-sub Costa Brava presenta immersions ecoguiades per conèixer i conservar els valors naturals


En marxa el projecte Eco-sub Costa Brava, que es va presentar fa uns dies a l’Estartit. Es tracta d’una ruta d’immersions ecoguiades per conèixer al 100% els valors naturals subaquàtics de la Costa Brava i com conservar-los. Les rutes són el resultat d’una «clara aposta per la sostenibilitat d’activitats subaquàtiques com el busseig i l’snorkeling» que l’Associació de Centres Turístics Subaquàtics de la Costa Brava està tirant endavant.

L’acte va comptar amb la participació de Cristina Mañas, secretària del Grup d’Acció Local Pesquer (GALP) Costa Brava, Míriam Prat, presidenta de l’Associació de Centres Turístics Subaquàtics de la Costa Brava, i Xavier Munill, director tècnic del projecte.

La iniciativa consisteix en la creació d’una ruta a mida per a cada capbussador a través de dotze eixos d’interès natural subaquàtic imprescindibles per conèixer la biodiversitat amb informació rellevant sobre aquests eixos, per conèixer de forma transversal la biodiversitat, els hàbitats marins d’interès pesquer i les espècies més significatives que hi habiten.

La ruta és a través d’eixos d’interès mediambiental, que poden tractar-se en diferents punts geo­gràfics, en conjunt o de forma independent. Es pot fer, per tant, en qualsevol ordre i en diferents punts d’immersió.

ÀMBITS. Els eixos són: les gorgònies i els coralls; els grans meros; els cavallets de mar, els habitants de la posidònia i els fons de sorra; els nudibranquis; biòtops i derelictes (vaixells enfonsats); el blau i els peixos especials; els bancs de peixos; espècies sense caps ni peus (esponges, espirògrafs, anemones, etc.); la penombra (llagostes, llamàntols i esclops); petits peixos de colors; depredadors (morenes, congres, pops i escórpores); i els guardians del mar. L’exposició dels valors naturals de cada eix i de com preservar-los es fa a través de diferents materials. A més, cada un dels dotze eixos s’explica a través d’una immersió especialment emblemàtica en el seu àmbit amb informació detallada. Aquestes immersions s’han editat tant a la web com en làmines físiques, que es repartiran als centres. Les acompanyen un catàleg en línia de més de 150 immersions dividides per zones i classificades segons els diferents eixos d’interès natural subaquàtic que s’hi poden tractar. També es troben a la pàgina web específica del projecte. Com a material complementari s’ha creat un passaport on els capbussadors podran registrar totes les immersions que facin fins a completar la seva pròpia ruta. Finalment, també s’ha fet un vídeo de bones pràctiques en immersió amb un decàleg i, també, un extracte normatiu per a la pràctica del busseig a Catalunya.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li