
El projecte Eco-sub Costa Brava presenta immersions ecoguiades per conèixer i conservar els valors naturals
En marxa el projecte Eco-sub Costa Brava, que es va presentar fa uns dies a l’Estartit. Es tracta d’una ruta d’immersions ecoguiades per conèixer al 100% els valors naturals subaquà tics de la Costa Brava i com conservar-los. Les rutes són el resultat d’una «clara aposta per la sostenibilitat d’activitats subaquà tiques com el busseig i l’snorkeling» que l’Associació de Centres TurÃstics Subaquà tics de la Costa Brava està tirant endavant.
L’acte va comptar amb la participació de Cristina Mañas, secretà ria del Grup d’Acció Local Pesquer (GALP) Costa Brava, MÃriam Prat, presidenta de l’Associació de Centres TurÃstics Subaquà tics de la Costa Brava, i Xavier Munill, director tècnic del projecte.
La iniciativa consisteix en la creació d’una ruta a mida per a cada capbussador a través de dotze eixos d’interès natural subaquà tic imprescindibles per conèixer la biodiversitat amb informació rellevant sobre aquests eixos, per conèixer de forma transversal la biodiversitat, els hà bitats marins d’interès pesquer i les espècies més significatives que hi habiten.
La ruta és a través d’eixos d’interès mediambiental, que poden tractar-se en diferents punts geoÂgrà fics, en conjunt o de forma independent. Es pot fer, per tant, en qualsevol ordre i en diferents punts d’immersió.
ÀMBITS. Els eixos són: les gorgònies i els coralls; els grans meros; els cavallets de mar, els habitants de la posidònia i els fons de sorra; els nudibranquis; biòtops i derelictes (vaixells enfonsats); el blau i els peixos especials; els bancs de peixos; espècies sense caps ni peus (esponges, espirògrafs, anemones, etc.); la penombra (llagostes, llamà ntols i esclops); petits peixos de colors; depredadors (morenes, congres, pops i escórpores); i els guardians del mar. L’exposició dels valors naturals de cada eix i de com preservar-los es fa a través de diferents materials. A més, cada un dels dotze eixos s’explica a través d’una immersió especialment emblemà tica en el seu à mbit amb informació detallada. Aquestes immersions s’han editat tant a la web com en là mines fÃsiques, que es repartiran als centres. Les acompanyen un catà leg en lÃnia de més de 150 immersions dividides per zones i classificades segons els diferents eixos d’interès natural subaquà tic que s’hi poden tractar. També es troben a la pà gina web especÃfica del projecte. Com a material complementari s’ha creat un passaport on els capbussadors podran registrar totes les immersions que facin fins a completar la seva pròpia ruta. Finalment, també s’ha fet un vÃdeo de bones prà ctiques en immersió amb un decà leg i, també, un extracte normatiu per a la prà ctica del busseig a Catalunya.
Leave a Reply