Roses vol ser destinació líder en sostenibilitat

0
474

Presenten un pla per a la transició energètica valorat en 35 milions d’euros que inclou 46 projectes per lluitar contra el canvi climàtic i reactivar l’economia


L’Ajuntament de Roses va presentar dimecres passat un pla per a la transició energètica d’ara fins al 2025, valorat en uns 35 milions d’euros (MEUR). Entre els projectes que preveu i que es presentaran als fons europeus Next Generation, hi ha la creació d’un hub marítim sostenible al port pesquer i a l’esportiu.

L’objectiu és que promogui la mobilitat elèctrica (també en el transport de passatgers), s’hi facin projectes de pesca sostenible, s’hi generi electricitat de proximitat i capti fabricants de productes nàutics elèctrics i renovables. També preveu celebrar-hi la primera Fira Internacional del vehicle elèctric marí.

El consultor de BIM Consultors Marc Grijalvo, va dir que «l’objectiu del pla és transformar una destinació de litoral madura en una destinació sostenible, no només per terra sinó també per mar». La pandèmia i l’arribada dels fons europeus Next Generation han accelerat la planificació, tot i que ja s’hi treballava des de feia un any. El regidor de Promoció Econòmica, Fèlix Llorens, va assegurar que aquesta és «una oportunitat per liderar un canvi econòmic a Roses basat en el turisme».

Dels projectes previstos ja n’hi ha dos que s’estan preparant i que estan valorats en 24 milions d’euros. El primer busca convertir Roses en una destinació turística sostenible. Entre les actuacions que s’hi preveuen, hi ha la instal·lació de plaques d’autoconsum en hotels i establiments turístics, la generació de comunitats locals d’ús compartit d’energia, acreditacions d’establiments amb emissions 0, l’elaboració d’un mapa de mobilitat turística elèctrica o una zona de baixes emissions. El segon projecte és el de convertir el port del municipi en un hub sostenible.

A banda d’això, també aposta per la implantació de parcs solars —tant en edificis públics com en empreses o urbanitzacions— que garanteixin tot el consum de la població. Un objectiu que preveuen assolir destinant un 5% de la superfície del terme a aquest tipus d’instal·lacions.

PARC NATURAL. L’alcaldessa de Roses, Montse Mindan, es va referir a document que ha estudiat la mobilitat al Parc Natural per evitar els col·lapses de l’estiu passat. S’ha constatat que només es poden permetre 200 places d’estacionament per «garantir la sostenibilitat». Per això, plantegen adaptar altres punts més allunyats i instal·lar sensors als aparcaments disponibles que alertin quan estiguin plens. Quan això passi, els turistes que vulguin accedir al paratge ho hauran de fer en vehicles sostenibles. Entre ells, bicicletes elèctriques o busos elèctrics llançadora.

ALTERNATIVA. Mindan també va recordar el projecte de parc eòlic marí que hi ha sobre la taula dels ajuntaments de la badia. L’alcaldessa va dir que el pla de l’Ajuntament és una alternativa al projecte i que apostar per la sostenibilitat busca revertir els beneficis en la ciutadania.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li