Roses tindrà una musclera pionera amb el sistema que utilitzen als països nòrdics

0
1167

La musclera estarà a la badia de Roses, a només quinze minuts del moll pesquer de la població costanera


Fa uns dies, l’exalcaldessa de Roses, Montse Mindan, avançava a HORA NOVA un dels projectes més innovadors que es durà a terme a la població costanera al llarg dels pròxims anys: la musclera. És a dir, un espai per la cria de musclos. Avui el projecte, impulsat i aprovat per l’Estat espanyol, ja té la concessió, s’ha publicat al BOE i estan pendents de «temes burocràtics» per saber-ne el termini d’execució. L’actual alcalde de la població, Joan Plana, declara que és un projecte que «nosaltres ens l’hem trobat heretat d’anteriors etapes.» Afegeix que «més enllà d’entrar en valoracions, que tothom pot tenir les seves, si finalment s’executa treballarem per treure el màxim rèdit possible d’aquest espai per a Roses».

SISTEMA PIONER. El president de la Federació de Confraries de Catalunya i patró major de Roses, Antoni Abad, en declaracions a aquest mitjà, explica que aquesta futura musclera no serà com la que coneixem de Sant Carles de la Ràpita o les del Delta de l’Ebre, «és un projecte totalment diferent i basat en un sistema nòrdic que funciona molt bé». Estem parlant del sistema de cultiu Smart Farm que tal com defineixen des de la firma, és un sistema que «consisteix en unes línies productores a base de tubs de polietilè, de 126-130 metres de llarg». D’aquests tubs hi penja una xarxa de malla de 2 a 3 metres d’alçada, i una màquina aquàtica amb raspalls de diferents mides realitza les tasques de neteja, control de densitat i també la collita, bombant el musclo directament a l’embarcació de suport.

INNOVACIÓ. Aquest sistema patentat d’Smart Farm és «una solució innovadora i d’alta eficiència per la producció de musclo que permet reduir costos operacionals». De fet, l’equip de professionals detalla que amb aquest projecte, que està totalment mecanitzat, no cal treure les línies productores de l’aigua, ni el personal ha d’abandonar l’embarcació en cap fase de la producció, és per aquesta raó que la productivitat i de la seguretat és primordial.

MUSCLO DO BADIA DE ROSES. Segons Antoni Abad, un dels objectius d’aquest equipament és «recuperar» el teixit de musclo de la zona alt-empordanesa i així crear un nou segell de qualitat al territori, a través d’una «Denominació d’Origen musclo Badia de Roses».

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li