Roses exorcitza la seva relació amb el turisme en un cicle de quatre exposicions

0
423

Roses ha decidit passar comptes amb aquells que des dels anys 60 han transformat el paisatge i el caràcter de la seva societat: els turistes. La manera que s’ha escollit per exorcitzar aquest fenomen imparable i proselitista ha estat l’art contemporani. Des del proper divendres i fins al gener de l’any que ve, l’Espai Cultural la Ciutadella acollirà una sèrie de quatre exposicions que analitzaran l’impacte del turisme de masses i les profundes transformacions provocades per aquest fenomen.
El títol del cicle és Votre place au soleil (atenció els francesos!) i el cartell de la mostra (a la foto), és ja tota una declaració de formes.
Els motius que empenyen el consistori i el comissari del projecte, Jordi Mitjà, a fer ara aquesta reflexion són, diuen, dos: el primer, “el mig segle d’experiència turística de masses com a espai temporal suficient per intentar mirar els inicis del fenomen des d’una distància crítica”; i el segon, “el context econòmic i polític actual, en el qual es qüestionen les mateixes bases de l’estat del benestar que en el seu moment varen possibilitar l’aparició i consolidació del turisme de masses”.
Votre place… s’estructura en quatre exposicions temporals.
manel gràvalos. Inaugura el cicle aquest divendres amb Lost Horizon. Prenent com a fil conductor els noms donats als edificis d’apartaments que es van començar a construir als 60 – Shangri-la (el paradís terrenal) o Califòrnia (el somni americà)- explora la transformació radical a què es va sotmetre el paisatge del cap de Creus per convertir-lo en un recurs industrial per al turisme. La instal·lació mira d’esbrinar perquè es destrueix el que ara considerem un paradís. A la Sala Petita fins al 9 de maig.

MARCEL DALMAU. El garrotxí inaugura també divendres, però a la Sala d’Exposicions i fins al 17 d’abril, Utourism – Utopism, una mostra de fotografia i vídeo que no qüestiona el turisme o la figura del turista en si, però sí que posa l’accent, en clau humorística, en algunes contradiccions sobre les quals es fonamenta el fenomen.

toni martínez. Rosincs del nord. Greetings from the Costa Brava combina vídeo i instal·lació per analitzar la figura dels estrangers que han fet de Roses la seva residència; què els va empènyer a instal·lar-s’hi? Com ha estat el procés d’acolliment? I la seva implicació? Del 20 de maig al 2 d’octubre.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li