Roses aprova 20 noms oficials per a carrers i places de la vila

0
782

Els criteris que s’han tingut en compte a l’hora de fer aquesta tria han estat incidir en una major feminització del nomenclàtor, la incorporació de personatges municipals, la conservació de topònims propis de Roses i la coherència amb els nomenclàtors dels barris de la població


El ple de Roses del passat 23 de desembre va aprovar l’elecció de 20 noms per a carrers i places de la població que fins ara no tenien denominació oficial. La selecció ha anat a càrrec de la Comissió Municipal del Nomenclàtor, que s’ha creat durant aquest mandat. La proposta ha estat consensuada amb tots els grups municipals.

Els criteris que s’han tingut en compte a l’hora de fer aquesta tria han estat incidir en una major feminització del nomenclàtor, la incorporació de personatges municipals, la conservació de topònims propis de Roses i la coherència amb els nomenclàtors dels barris de la població.

Pel que fa als noms de dones, fins ara només dos carrers en portaven (Víctor Català i Mercè Rodoreda). Un desequilibri total davant dels més de 130 noms masculins. Les denominacions proposades són Maria Aurèlia Capmany, Maria Àngels Anglada, Marta Mata, Montserrat Roig, Teresa Pàmies, Joana Raspall, Rosa Sensat i Natividad Yarza. La nova toponímia també vol esmenar l’absència de personatges rossincs. És el cas de Ferran Cufí, Giovanni Battista Calvi, Garsenda de Mont-Roig o Eloïsa Trulls. Per acabar, s’incorporen topònims amb denominació popular com les places del Mercat, del Teatre, l’Illa d’Ítaca, placeta de les Babeques, parc del Miradors dels Aiguamolls o el jardí del Mas de les Figueres, que passaran a tenir caràcter oficial.

Les noves denominacions passen ara a informació pública per si hi ha al·legacions. D’altra banda, la nova toponímia modificarà les adreces postals de 45 domicilis i locals. Es tracta de 2 del carrer Cap Norfeu i 7 del carrer Puig Rom, que passaran a ser del passatge Rosa Sensat, i 36 de la ronda de Dalt, que formaran part de la plaça Joana Raspall.

La pròxima gestió de la Comissió del Nomenclàtor és proposar un espai per rebre el nom de Plaça de l’1 d’Octubre de 2017, tal com ho va demanar el ple del novembre. La Comissió també proposarà noms per altres espais i canviarà denominacions que no s’ajustin a polítiques democràtiques de memòria històrica.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li