Revifen les crítiques contra la gossera i Figueres vol dur els animals a un altre refugi

0
1463

El Consell Comarcal, que té adjudicat el servei a una entitat, assegura que s’hi fan controls periòdics i que la llei es compleix


La difusió d’un comunicat anònim a través de les xarxes socials ha fet revifar les crítiques sobre la gestió de la gossera de Figueres, i la situació ha arribat a tal punt que l’Ajuntament de la capital ha decidit rescindir el contracte que té amb el Consell Comarcal de l’Alt Empordà (CCAE). Recordem que l’administració supramunicipal té les competències per gestionar la recollida d’animals perduts i abandonats a través de convenis amb els ajuntaments. I per prestar el servei, té un contracte amb l’Associació Protectora d’Animals i Plantes de Figueres, que gestiona la gossera.

En els darrers anys diverses entitats i particulars han formulat queixes sobre presumptes irregularitats i deficiències a les instal·lacions, i aquesta setmana la polèmica s’ha intensificat.

Arran del manifest, el consistori ha encarregat un informe sobre el grau de benestar dels animals, i el document alerta que les gàbies dels gossos estan massa juntes entre elles, i que això facilita baralles que en alguns casos acaben en mort. També recomana un «decomís immediat» dels gats, que estan envoltats de gossos i pateixen problemes d’estrès. Davant d’aquesta situació, la corporació ha decidit rescindir el conveni amb el CCAE per «incompliment», traslladar els animals recollits a un refugi i comissar els que ja siguin a la protectora.

Paral·lelament, l’associació Lex Ànima també ha reclamat que s’apliquin canvis en el model de gestió de la gossera. A través d’un comunicat, denuncien que la «falta de transparència del Consell Comarcal», sumada a «les presumptes anomalies detectades en els informes administratius, les nombroses queixes d’entitats i particulars, i l’injustificable retard del projecte per construir un centre d’acollida comarcal a Pedret i Marzà», obliguen a «prendre mesures urgents per garantir el benestar animal i la prestació d’un servei de qualitat». Per això demanen als ajuntaments que rescindeixin els convenis amb el CCAE i que es busquin fórmules alternatives adaptades a cada realitat local.

Per la seva banda, el Consell Comarcal es defensa de les acusacions assegurant que fan un seguiment tècnic periòdic per assegurar que l’Associació Protectora d’Animals i Plantes de Figueres compleix el contracte i que es garanteix la llei.

Pel que fa de les denúncies concretes del comunicat, han elaborat un informe tècnic i neguen cap irregularitat. Argumenten que «les conductes estereotipades són comunes als animals que viuen en centres d’acollida, bàsicament perquè hi ha un flux continu d’animals que entren i surten, i alguns ja porten aquestes situacions d’estrès i estereotípies». També asseguren que un servei veterinari revisa diàriament que els animals tinguin una bona alimentació i estiguin en condicions.

Per últim, el Consell Comarcal recorda que el nou centre d’acollida d’animals està en fase de licitació, i que està previst que pugui entrar en servei durant l’any que ve. L’administració supramunicipal té previst impulsar una acció informativa en les properes setmanes, i avança que vol que les entitats animalistes participin a l’hora de decidir quin model de gestió s’escull per a les noves instal·lacions.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li